20. broj ''Stopama pobijenih''

Cijela Jugoslavija djelovala je na načelu ''mimetizam kamenovanja''

I u ovom broju, osim novosti o radu i djelatnostima Vicepostulature, nalazi se niz članaka koji govore o ubijenim hercegovačkim franjevcima
Kultura / Knjige | 17. 01. 2018. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' izišao je 20. broj glasila ''Stopama pobijenih'' čiji je glavni i odgovorni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

I u ovom broju, osim novosti o radu i djelatnostima Vicepostulature, nalazi se niz članaka koji govore o ubijenim hercegovačkim franjevcima te okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Fra Ante Marić piše o pokojnom fra Zdenku Zupcu kojeg su jugokomunisti ubili u Zagvozdu, a fra Mate Logara o fra Augustinu Leopoldu Zupcu koji je ubijen u Mostarskom Gracu.

U rubrici Glas o mučeništvu nalazi se prvi dio teksta Krvave godine autora dr. Ive Sivrića. Opisano je ubojstvo franjevaca u Širokom Brijegu i Mostaru.

O utamničeniku dr. fra Smiljanu Zvonaru, koji je po svemu sudeći bio trovan u zeničkoj tamnici, piše Hrvoje Mandić.

U rubrici ''Podsjetnik'' fra Ante Marić donosi životopis fra Didaka Ćorića, još jednog od preživjelih profesora s popisa zadnjeg profesorskog zbora školske god. 1943./1944. Franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu.

Rubrika Povijesne okolnosti donosi tekst ''Nadbiskup Alojzije Stepinac i Crkva u Hrvata o komunizmu''.

Fra Goran Azinović piše o šutnji o žrtvama gdje ističe: ''Cijela Jugoslavija djelovala je na načelu 'mimetizam kamenovanja' – da bi opstali, ubijali su nevine. Njihovo kamenovanje zahvatilo je mnoge nevine živote pa tako i živote naše subraće – nevinih hercegovačkih fratara''.

Anita Martinac razgovarala je s prof. dr. Jurjem Bateljom, postulatorom kauze za proglašenje svetim blaženog. Alojzija Stepinca.

Novi broj donosi i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2017. za uzrast odrasli.

Stare brojeve glasila, u PDF formatu, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju ''Izdavaštvo'', a novi broj glasila može se pronaći u župnim uredima ili na novinskim kioscima.

Kopirati
Drag cursor here to close