Predstavljanje knjige

'Busovačo lijepa si k’o ruža' za kraj Napretkovog tjedna kulture

''Ivan Križanović je učinio ono što svaki smioni kreativac ustvari treba. Prikupiti iscrpnu građu običaja i ostaviti je generacijama drugih spremnih tu istu građu prenijet drugima na znanje", istaknuo je Vrljić.
Kultura / Knjige | 27. 03. 2021. u 15:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napretkov tjedan kulture završen je u subotu predstavljanjem knjige Ivana Križanovića "Busovačo, lijepa si k’o ruža - narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače", u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o stručnoj knjizi koja se bavi folklornom baštinom, a nastala je u nakladi HKD-a Napredak Busovača, kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i pisanja autora knjige, profesora engleskog jezika i stručnog voditelja folklornog sastava busovačke podružnice Napretka.

U toj knjizi oslikana je i prikazana tradicija Busovače, mjesta u središnjoj Bosni koji baštini veliko tradicijsko bogatstvo Bosne i njezinih ljudi. Knjiga je ujedno jedan od najvažnijih istraživačkih radova Srednjobosanskog kraja gdje su Hrvati ostavili veliki kulturološki trag čuvajući svoje i prihvaćajući druge inovativnosti u izradi nošnje, za koje autor Križanović naglašava "prihvaćanjem gradske sarajevske nošnje".

Prikazujući temeljito nošnju, pjesmu i plesove ljudi busovačkog kraja, Križanović je govorio o vrijednostima materijala od kojeg se ona izrađivala te detaljno opisao kako se vrijedno čuvala, prala, tkala. U svojoj osobnoj kolekciji autor ima i nekoliko prsluka, posebno izvezenih, te filigranski pojas ežder.

"Ovaj vez nije nastao tek tako. Naše su ga žene, majke i bake u Busovači posebno izrađivale kod svojih kuća", istaknuo je i dodao da kao kolekcionar ima jedan od najljepših izvezenih prsluka.

Autor knjige pronalazio je inspiraciju u dugogodišnjem radu s folklornim sekcijama.

Navodi da je izrada knjige trajala šest godina, ali i da su u samoj izradi knjige pomogle najstarije članice društva. Zanimljivo je da Ivan pripada četvrtoj generaciji osoba iz njegove obitelji koja se bavi prenošenjem i očuvanjem tradicijske kulture Hrvata Busovače i da je od malena u njegov život usađena ljubav prema svemu što je vezano za folklornu baštinu.

"Ljubav prema folkloru javila se veoma rano. Prvo sam naučio trokorak, inače osnovni korak u folkloru, a zatim sam naučio pisati. U knjizi se govori o povijesnim činjenicama Busovače, kulturnom životu Busovače od početka 19. stoljeća, običajima koji su specifični za ovo malo mjesto, neizostavnoj tradicionalnoj nošnji i igrama po kojima je Busovača prepoznatljiva", naveo je autor knjige Križanović.

Sudionici predstavljanja knjige imali su prigodu pogledati kako se tradicionalna nošnja žena i muškaraca u Busovači nosila kroz stoljeća. Pojasevi, unikatan način vezenja čipke, ali i izbor frizure mijenjao se kombinacijama seoske i gradske nošnje.

Predstavljanje je završilo izvođenjem narodnih igara sudionika folklora, ali i izvođenjem tradicionalnih izvornih pjesama.

Tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i predstavljač knjige Ivan Vrljić kazao je kako je ova knjiga koja je stvarana šest godina sve samo ne gubljenje vremena i zaborav sjećanja.

"Shvatio je to i sam autor Ivan Križanović te pripremio vrijedno i korisno štivo za slijedeće generacije ljubitelje folklora, plesa i starih običaja Hrvata Busovače", kazao je Vrljić.

Naglasio je kako je autor monografskim prikazom kulturne reminiscencije utirao put sljedećim generacijama izgrađenim, kako sam kaže u predgovoru knjige, na prenošenju tradicijske kulture Hrvata Busovače na svaki djelić svakodnevnog života.

Vrljić je istaknuo kako je jedna mikro sredina poput Busovače stekla povijesno-kulturološku reputaciju zahvaljujući upravo entuzijazmu Ivana Križanovića.

"Mi Hercegovci znamo se pohvaliti činjenicom da tradicijsku baštinu prenosimo s koljena na koljeno. Već godinama zamire ganga, bećarac i plesovi vezani za hercegovački kraj. Ivan Križanović je učinio ono što svaki smioni kreativac ustvari treba. Prikupiti iscrpnu građu običaja i ostaviti je generacijama drugih spremnih tu istu građu prenijet drugima na znanje", istaknuo je Vrljić.

Predsjednik HKD Napredak Busovača i dopredsjednik HKD Napredak Središnje uprave Josip Križanović naglasio je kako mu je čast sudjelovati na Napretkovom tjednu kulture.

Dodao je kako je Napretkov tjedan kulture najmlađa kulturna manifestacija od interesa za HKD Napredak, ali da je HKD Glavna podružnica Mostar opravdala svojim radom i sadržajima činjenicu da je proglašena samo nakon jedne godine manifestacijom od interesa te kako je HKD Napredak.

Pritom je naglasio važnost kulturnog i svakog drugog povezivanja središnje Bosne i Mostara i Hercegovine.

Dopredsjednik HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora NTK Miroslav Landeka zahvalio je svim sudionicima Napretkovog tjedna kulture što su kroz koncerte, izložbe i promocije i u ovom vremenu pandemije i socijalne izoliranosti obogatili kulturni život u Gradu na Neretvi i posvjedočili kako se unatoč teškim uvjetima može raditi i stvarati.

Zahvalio je Gradu Mostaru, Vladi HNŽ, Središnjoj upravi HKD Napredak, kao i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača na potpori da se uspješno održi i ovaj Napretkov tjedan kulture te svakako medijima koji su pratili kulturna događanja koja su bila na programu.

Kopirati
Drag cursor here to close