Aukcija

Baudelaireovo oproštajno pismo prodano za 234 tisuće eura

Pjesnik, koji je tada imao 24 godine, pokušao je tog dana izvršiti samoubojstvo, ali je preživio i živio je još 22 godine.
Kultura / Knjige | 05. 11. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oproštajno pismo francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea iz 19. stoljeća u kome priopćava da će izvršiti samoubojstvo prodano je na aukciji za 234.000 eura. Pismo datirano na 30. lipnja 1845. godine adresirano je na Baudelairevu ljubavnicu Jean Duvall. 

Pjesnik, koji je tada imao 24 godine, pokušao je tog dana izvršiti samoubojstvo, ali je preživio i živio je još 22 godine. 

Francuska aukcijska web stranica"Osena" navodi je da je pismo prodato privatnom kupcu za tri puta veću cijenu od procijenjene. 

U tom pismu Baudelaire obavještava svoju ljubavnicu o namjeri da se ubije. 

"Kad vam gospođica Jean Lemmer bude predala ovo pismo ja ću biti mrtav.. umirem u jednom strašnom nespokoju... Ubijam se jer ne mogu više živjeti, zamor od uspavljivanja i buđenja mi je nepodnošljiv", napisao je pjesnik. 

Baudelaire, koji je imao financijskih problema nakon što je potrošio svoje nasljedstvo, izbo je sebe nožem u predjelu grudi, ali nije pretrpio ozbiljne ozljede. Smatrao je da je neshvaćen u obitelji i sumnjao je u svoj književni talent. 

Sljedeće 22 godina Baudelaire će napisati čuvenu zbirku pjesama "Cvijetovi zla", koja će zauvijek učvrstiti njegovu reputaciju pjesnika. 

Njegova poezija utjecala je na generacije francuskih pjesnika. Umro je od sifilisa 1867. godine, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close