Cjelovita povijest jasenovačkog logora

Banja Luka: Goldstein predstavio knjigu o Jasenovcu

Goldsteina posebno naglašava kako bi središnja tema Jasenovca morala biti, što u knjizi i jeste, žrtva i stradanja u Donjoj Gradini i drugim stratištima, ali i strategije preživljavanja.
Kultura / Knjige | 01. 06. 2019. u 08:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Jasenovac" autora Ive Goldsteina predstavljena je u petak u Banjoj Luci. 

''Nastojao sam napisati cjelovitu povijest jasenovačkog logora, od 1941. do njegovog nestanka 1945.godine, povijest patnje i smrti u Jasenovcu'', rekao je Goldstein. 

''Za politizacije bilo koje vrste nemam baš puno senzibiliteta '', istaknuo Goldstein te dodao kako pokušava biti izvan toga te da bi mu bilo žao da jedno stručno pitanje izađe iz područja profesije i postane predmet politike. 

Goldsteina posebno naglašava kako bi središnja tema Jasenovca morala biti, što u knjizi i jeste, žrtva i stradanja u Donjoj Gradini i drugim stratištima, ali i strategije preživljavanja. 

Reakcije povjesničara na ovu knjigu su povoljne, iako ima i različitih kritika koje su više van struke. Posebno ga raduje što je knjiga predstavljena u Banjoj Luci, u kraju iz kojeg je mnogo ljudi stradalo u tom logoru. 

Uime izdavačke kuće „Fraktura“ Seid Serdarević je važnost knjige za Hrvatsku kao i za cijelu regiju, jer je'' objektivna i bori se protiv svake vrste revizionizma u vezi s temom Drugog svjetskog rata i Jasenovca''. 

Takve knjige su potrebe, ističe Serdarević jer ''trezveno donose teme koje često služe u politikantske svrhe, a ne kao pijetet prema žrtvama, i povijesnoj istini''. 

U pitanju je, napominje, opsežna i važna znanstvena monografija objavljena krajem listopada prošle godine. 

''Knjiga je produkt dugogodišnjeg Goldsteinovog bavljenja temom NDH, Drugog svjetskog rata i holokausta, za koju je materijale skupljao po mnogim arhivima, kao i svjedočanstva preživjelih'' istakao je Serdarević navodeći da knjiga na potpuno povijesni način i s punim znanstvenim utemeljenjem pristupa građi.

Knjiga obuhvaća povijest koncentracijskog logora Jasenovac, od njegovog osnivanja do 1945., mnoga ubostva, progone, te, kako kaže, daje pogled sa svih strana, jer se Goldstein podjednako obraća mučitelji, kao i o žrtvama. 

Opremljena je i kartama i fotografijama koje dosad nisu bile objavljene. 

Povjesničar Husnija Kamberović kaže da je važno razgovarati o temama koje su značajne za našu povijest, ali i za javnost. 

''I pored činjenice da Jasenovac nije jedino mjesto zločina, od kojih su brojna i blizu Banje Luke, on ima posebno mjesto. To je kruna zločina, terora i to je mjesto gdje su ustaše do krajnjih granica i najekstremnijih posljedica razradili svoju ideološku prednost stvaranju jedne etnički i rasno čiste NDH'', rekao je recenzent knjige, Goran Hutinec, docent na Odsjeku za suvremenu povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. 

Nakon prezentacije održan je i okrugli sto na temu: "Istoriografija – predvodnica i/ili sljedbenica: Politička zbivanja u Jugoslaviji 1989. i istorijski revizionizam". 

Povjesničarka Dubravka Stojanović je rekla da je History festival prvi put organiziran u Banjoj Luci, a sutra će biti u Titovom bunkeru i Konjicu, gdje će govoriti i članovi nekadašnjeg Predsjedništva Jugoslavije. 

''Želimo govoriti o ovim temama koje jesu bolne i teške, ali se o njima mora govoriti kako bi išli dalje'', istaknula je Stojanović.

Kopirati
Drag cursor here to close