Klub knjige

Andrićevo obljetničko izdanje pred Mostarcima

Prvu pripovijetku “Put Alije Đerzeleza” je izdao ugledni izdavač Svetislav B. Cvijanović u Beogradu 1920. godine.
Kultura / Knjige | 17. 11. 2021. u 09:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Klub knjige „Ivo Andrić“ obilježit će stotu obljetnicu objavljivanja djela bosanskohercegovačkog nobelovca.

Naime, u subotu, 20. studenog u 12 sati u Klubu knjige „Ivo Andrić“ u zgradi Spajalica, održat će se promocija obljetničkih knjiga Ive Andrića u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik.

Povodom 100 godina od objavljivanja djela Ive Andrića, „Ex Ponto“ kao prve knjige, i „Put Alije Đerzeleza“ kao prve pripovijetke, Zavičajni muzej Travnik izdao je 2018. i 2020. godine obljetnička izdanja ovih djela nobelovca.

Knjige će promovirati Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik kao glavna urednica izdavačke djelatnosti muzeja, i Enes Škrgo, viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, kao urednik ovih izdanja.

Inscenaciju odlomka iz pripovijetke Ive Andrića „Čaša“ odigrat će akademski glumac Matej Baškarad, stalni vanjski suradnik Zavičajnog muzeja Travnik.

Inače, prvu pripovijetku “Put Alije Đerzeleza” je izdao ugledni izdavač Svetislav B. Cvijanović u Beogradu 1920. godine.

Kako je naveo travnički muzej, u opsežnoj Andrićevoj bibliografiji ovo je jedinstvena knjiga i predstavlja raritet, jer je potpisana autorovim krsnim imenom Ivan.

“Pa ne znam ko mi nadjenu novo ime Ivan (?!) kad se ja i kao pisac i kao ukazno lice pišem Ivo”, pisao je Andrić u pismu Cvijanoviću.

Obljetničko izdanje pripovijetke izgledom korica i nekim drugim grafičkim rješenjima oponaša prvo izdanje knjige.

 

Kopirati
Drag cursor here to close