Mostarsko ljeto

Alica Zećo predstavio knjigu o Crkvi bosanskoj

Autor kaže da je u osnovi bila želja za istinom o bosanskom srednjovjekovlju.
Kultura / Knjige | 13. 07. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Svjetlost istine Crkve bosanske'' autora Alice Zećo, predstavljena je u okviru ''Mostarskog ljeta''.

Autor kaže da je u osnovi bila želja za istinom o bosanskom srednjovjekovlju.

''Kada krenete tim putem, ubrzo postaje jasno da je bosansku prošlost, kao i prošlost bilo koje srednjovjekovne države, nemoguće razumjeti bez religije, odnosno u našem slučaju bez bitka učenja Crkve bosanske. To opet znači i bez sveobuhvatnog promatranja obilježja religija raznih vremena i prostora. I tu se susrećete, s jedne strane, sa ozbiljnim problemom balkanske historiografije, dok s druge čeka iznenađenje'', kaže autor.

Foto: PR / Promocija knjige Svjetlost istine Crkve bosanske

''Iznenađenje je da problem Crkve bosanske ustvari ne postoji, niti je problem u nedovoljnom poznavanju tog učenja od balkanskog naučnog duha. Drugim riječima, balkanski naučni duh, kada promatra dogme Crkve bosanske, u potpunosti ignorira duhovni sadržaj predbiblijskih vremena. Ignorira i značenje i vrijednost vjerovanja koja su postojala u drugim vremenima i na drugim prostorima. Sva objašnjenja dogmi Crkve bosanske daju se kroz komparaciju sa kršćanskim dogmama, nakon čega se njeno učenje naziva herezom'', navodi Zećo.

Iznenađenje je za njega i kada vidi da isti problem imaju i apologeti.

''Znači, susrećete se sa apsurdnom situacijom. Iako su sve teze o učenju Crkve bosanske protivne jedna drugoj, sve one ipak imaju i jedan zajednički nazivnik - postižu prešutnu suglasnost da ne spominju istočnu baštinu. Osnovano se postavljaju pitanja ‘‘kako razdijeljena balkanska znanstvena misao može uopće govoriti o učenju Crkve bosanske ako ne spominje istočnu baštinu kao dio civilizacije jednog vremena i jednog prostora?” ili još važnije, ‘‘kako se može govoriti o formi, a ne poznavati unutarnji sadržaj bitka dualističkog učenja?”, ističe Alica Zećo, autor knjige.

Foto: PR / Promocija knjige Svjetlost istine Crkve bosanske

Ta pitanja stvaraju misteriju koja se reflektira u pitanju ‘‘šta je to što istočna baština krije pa nitko ne smije ili ne želi govoriti o tome?”

''Susret sa takvim pitanjima na koja balkanski znanstveni duh i ne pokušava odgovoriti stvara potrebu drugačijem pristupu traženja odgovora o učenju Crkve bosanske od onog puta koji se koristi'', navodi Zećo.

Kopirati
Drag cursor here to close