Pjesnička večer

Upriličeno druženje dobitnika nagrade Aleksa Šantić

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku večer, rekao je da su u Mostaru na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.
Kultura / Knjige | 10. 10. 2019. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru u srijedu, 9. listopada nastupili su pjesnici, dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'' – Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Luko Paljetak i Veselin Gatalo. Stihove pjesnika, dobitnika nagrade koji nisu živi i koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir Njirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku večer, rekao je da su u Mostaru na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.

''Sto godina je sto godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo večer bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizirale još u Šantićevo vrijeme'', istaknuo je Gatalo.

Pjesnik Đorđo Sladoje kazao je da je velika stvar proslavljati 100. Šantićeve večeri poezije, što govori o snazi tradicije, književne i duhovne, te tradiciji čuvenog 'mostarskog kruga' od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba.

''Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli, pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizira u srpskoj kulturi. Njegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao Njegoševe i Zmajeve. On je pjesnik toga reda i to će trajati'', kazao je Sladoje, dodajući da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar, te što 'Prosvjeta' organizira jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je učesnik 100. Šantićevih večeri, jer je to manifestacija sa najdužom tradicijom u regiji. Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine, te da se u Mostaru sreo sa dragim prijateljima.

Pjesnik Luko Paljetak također je naveo da mu je velika čast biti učesnik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred cijenjenom publikom.

Pjesnička večer održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se u četvrtak, 10. listopada predstavljanjem knjige ''Gledajmo se u oči'' vladike düsseldorfskog i cijele Njemačke, Grigorija u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19:00 sati, dok je u petak 11. listopada premijera predstave ''Što te nema'' u Narodnom pozorištu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close