Promocija

U Mostaru promoviran Leksikon znamenitih Bošnjaka

Autor kaže da u toj knjizi nudi obiman činjenični materijal koji će poslužiti u procesima procjenjivanja bošnjačke samosvijesti, promišljanja povijesnog iskustva i razvijanja svijesti o sebi.
Kultura / Knjige | 31. 03. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod', gradsko društvo Mostar, u Studentskom hotelu 'Mostar', upriličena je promocija knjige 'Leksikon znamenitih Bošnjaka', autora dr. Nazifa Veledara.

O knjizi su govorili predsjednik BZK 'Preporod' Mostar mr. Haris Omerika, muftija u mirovini Seid ef. Smajkić, te prof.dr. Fehim Nametak.

Nametak je jedan od recenzenata knjige i istaknuo je kako je ovaj leksikon pravi poduhvat vrijedan pažnje koji je svojim pojavljivanjem popunio veliku prazninu u našoj leksikografiji.

"Leksikon već samo zbog svojih 818 stranica velikog formata, prije nego što se i zaviri u njega, gotovo isijava golemi rad koji je u njega uložio autor Veledar", rekao je Nametak.

Da Veledarov poduhvat doista zaslužuje veliku pažnju, govore i pune 54 stranice s literaturom kojom se autor koristio, zatim je tu 46 stranica s tumačenjem manje poznatih riječi, fraza, izraza i pojmova, a registar svih imena spomenutih u Leksikonu je na pune 82 stranice.

Objavio je romane: 'Bošnjački govor', 'O životu i smrti', 'Bosna i znameniti Bošnjaci', 'Bošnjaci i bošnjačka kultura', 'The Fourth Phase of Dying (the Phase od Depression) and the Psycho-therapy od dying Patients' i dr.

Autor kaže da u toj knjizi nudi obiman činjenični materijal koji će poslužiti u procesima procjenjivanja bošnjačke samosvijesti, promišljanja povijesnog iskustva i razvijanja svijesti o sebi.

"Suština i jedan od razloga za pisanje ove knjige je da pokažemo svima da je neophodna revalorizacija u procesu sazrijevanja svijesti kod svih naroda u Europi. Imperativ današnjice je da se odbace lažni mitovi, da postanemo što tolerantniji i bliži", kazao je Veledar.

Leksikon kratko i sažeto donosi pregled događanja vezanih za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu na polju kulture, znanosti, umjetnosti, politike, ekonomije, prava, tehnike, povijesti, filozofije, etike, estetike, religije, glazbe, književnosti, arhitekture, jezika, botanike, zoologije, građevinarstva, matematike, fizike, kemije, novinarstva, filma, kazališta, astronomije, likovnih umjetnosti i posebno kaligrafije, baleta, arheologije.

Kopirati
Drag cursor here to close