Festival glumca

Selma Alispahić se knjigom predstavila Konjičanima

Nakon promocije upriličena je izložba fotografija pod nazivom 'Festival glumca u objektivu konjičkih fotografa' grupe autora: Vehida Šišića, Ene Osmanović, Bahrudina Bandića i Endyija Omeragića.
Kultura / Knjige | 19. 06. 2019. u 00:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu '6. Festivala glumca' u konjičkoj kino dvorani upriličena je promocija knjige 'Sylvia Plath: pisanje kao pokušaj reintegracije ljudske i stvaralačke ličnosti' autorice prof. dr. Selme Alispahić.

Selma Alispahić, rođena 1970. godine u Tuzli, je bosanskohercegovačka kazališna i filmska glumica. Akademiju scenskih umjetnosti završila je u Sarajevu u klasi profesora Bore Stjepanovića. Član je SARTR-a (Sarajevski ratni teatar). Živi i radi u Sarajevu. Profesorica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu i surađuje sa Kraljevskim nacionalnim teatrom. (igrajući u predstavama Women of Troy, Caucasian Chalk Circle); Theatre de Comlicite (Foe); Young Vic Theatre (Blood Wedding); Royal Festival Hall (Sarajevo-Trilogy).

U Bosnu i Hercegovinu se vraća 1997. i ostvaruje značajne uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo: 'Hasanaginica', 'Woyzeck i Leons i Lena'; Narodnog pozorišta Tuzla: 'Don Juan' i 'Hasanaginica' i u Kamernom teatru 55 u predstavi 'Bolest mladeži'.

O knjizi su govorili promotori: autorica, prvakinja SARTR-a, prof.dr. Selma Alispahić, prof dr. Allmir Bašović, književnik, Senadin Dino Begtašević, a moderirala je novinarka Vesna Begtašević.

Nakon promocije upriličena je izložba fotografija pod nazivom 'Festival glumca u objektivu konjičkih fotografa' grupe autora: Vehida Šišića, Ene Osmanović, Bahrudina Bandića i Endyija Omeragića. Riječ je o svojevrsnoj fotografskoj retrospektivi o proteklim sezonama 'Festivala glumca BiH' u Konjicu predstavljenoj u printanoj formi i kroz multimedijalnu prezentaciju.

Foto: Vehid Šišić / Potpisivanje knjige nakon promocije

O knjizi autorice Alispahić, književnik Senadin Dino Begtašević, daje osvrt: "Vrlo je teško odvojiti njen život od djela-piše Selma Alispahić u svojoj knjizi o Sylviji Plath. Oko te misli se sve okreće. Dakako da Sylvia Plath nije ni prva niti će biti posljednja spisatelj(ica) koja je stavljala znak jednakosti između pisanja i življenja. Isto je pjevati i živjeti. Ili –pjevati i umirati.

Tin, Miljković, Hemingway, Cvetajeva, Ahmatova, Tolstoj, Dostojevski, Jesenjin, Majakovski, Leopardi, Džamonja, Ladin sačinjavaju niz prije i iza kojeg su tri tačke. Šta mi je ovo bilo u rukama?, zapitao sam se kad sam zatvorio korice knjige Selme Alispahić, naslovljene sa 'Korak po korak do velike tišine'. Je li naslov, dalje sam se pitao, u dosluhu sa sadržajem?

Čitatelj sa prosječnom maštom, uobičajenim srcem i dušom, se ledi čitajući stranice o dominantnoj majci pjesnikinje (koju ćete i prezirati i razumijevati i žaliti), a kad naiđe na imaginarni lik njenog oca, lik stvoren u mašti jedne djevojčice i izmišljenom svijetu žene i kćeri koja se zvala Sylvia Plath, priznat će da se pred njim ukazao jedan impresivno i plastično kreiran romaneskni (evo,odao sam se!) lik kojeg je S.P uokvirila u mitski oblik", naveo je između ostaloga u svom osvrtu Begtašević.

Kopirati
Drag cursor here to close