Hajrudin Somun

Putopisi iz Irana predstavljeni u Mostaru

O kulturi i tradiciji Irana govorili su Saeid Abedpour, Nermin Hodžić, Muamer Kodrić i autor knjige Hajrudin Somun.
Kultura / Knjige | 27. 04. 2019. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Centru za kulturu upriličena je promocija knjige 'Sefernama iz Irana' autora Hajrudina Somuna.

Željko Ivanković o knjizi je napisao: "Teško je žanrovski jednoznačno odrediti ovu opsežnu, rijetko znalački i nadave dobro napisanu knjigu. Reći da je književni putopis, vjerojatno bi bilo najbliže njezinu profilu i autorovoj intenciji, ali ona je, čak i znalcima, mnogo više od toga".

"Knjiga je naslovljena 'Sefernama iz Irana' što bi u prijevodu značilo da je to putopis, jer je to klasičan naziv za putopise o Iranu. To je putopisno-memoarska knjiga, koja govori o kulturi i civilizaciji Irana, koja je ustvari jedna vječna kategorija. Iranska civilizacija od vremena hamenida od prije 2500 godina do sada neprekidno daje vrhunska djela u svim oblastima od filozofije do umjetnosti.

Ljudi kažu danas je tamo teokratski režim, tvrdeći da nema toliko kulture i civilizacije. Ali ima. Ona je uvijek ista. Oni koji vladaju u Iranu imaju jednu posebnu toleranciju prema dobrim književnim djelima, dobrim filmovima. Oni i dalje podržavaju kulturne i civilizacijske vrijednosti", kazao je u izjavi za Bljesak.info autor knjige.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa promocije

"Prvi put u Iranu sam bio prije 56 godina, kao student. Kasnije sam tamo boravio i kao novinar prateći iransku revoluciju i kao diplomata vršeći dužnost zamjenika veleposlanika Jugoslavije, te dva puta sam bio na godišnjicama obilježavanja iranske revolucije", prisjeća se Somun.

Somun je rođen u Čajniču 1937. godine. Diplomirao je orijentalne jezike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Specijalizirao je arapski jezik i književnost na Univerzitetu u Bagdadu. U diplomatskoj službi bio je od 1979. do 2004. godine kao politički savjetnik veleposlanstva Jugoslavije u Bagdadu, ministar savjetnik u Teheranu i veleposlanik BiH u Turskoj i Maleziji.

U međuvremenu je bio savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH, koordinator BiH za EU i savjetnik u izaslanstvu BiH na ženevskim mirovnim pregovorima.

O kulturi i tradiciji Irana govorili su Saeid Abedpour, Nermin Hodžić, Muamer Kodrić i autor knjige Hajrudin Somun. Promocija je održana u organizaciji Centra za kulturu Mostar i Institua 'Ibn Sina' iz Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close