Priča o Genjiju

Pronađeno izgubljeno poglavlje prvog svjetskog romana

Peto dio Priče o Genjiju, romana koji je napisan oko 1010 godine autorice Murasaki Shikubu je pronađeno u jednoj kući u Tokiju.
Kultura / Knjige | 11. 10. 2019. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstarija pisana kopija dijela japanske epohe iz 11. stoljeća Priča o Genjiju pronađena je u kući tokijske obitelji čiji su preci vezani za feudalnog gospodara.

Priča o Genjiju je prvi roman na svijetu i prvi japanski roman. Napisala ga je oko 1010. godine žena s japanskog dvora Heian iz 11. stoljeća, koju su stručnjaci kasnije nazvali Murasaki Shikibu. Roman govori o ljubavnim i političkim uspjesima Genjija, carevog sina.

Izvorni rukopis više ne postoji, a vjeruje se da je najstarije verzije priče prepisao pjesnik Teika, koji je preminuo 1241.

Do sada su samo četiri poglavlja priče s 54 poglavlja potvrđena kao Teikovi prijevodi, ali je i peto poglavlje, koje prikazuje Genjijin susret sa djevojkom koja kasnije postaje njegova supruga Murasaki, također pripisano Teiku.

Rukopis je bio čuvan u duguljastoj škrinji u skladištu tokijskog doma Motofuyua Okochia, potomku bivšeg feudalnog gospodara domena Mikawa Yoshida u prefekturi Aichi, prenosi Japan Times.

Stručnjaci Reizeike Shiguretei Bunko, zaklade za očuvanje kulturne baštine, potvrdili se njenu autentičnost – rukopis teksta i naslovnica teksta identični su ostalim Teikovim rukopisima. Fondacija ističe da iako ovaj rukopis uglavnom odgovara uobičajenom verziji priče, postoje neke gramatičke razlike, prenosi The Guardian.

Prema Asahi Shimbunu, obiteljski zapisi pokazuju da je rukopis bio u rukama obitelji Okochi od 1743, kada je predan iz obitelji Kuroda iz feudalnog područja Fukuoka.

Profesorica sa Sveučilišta Kyoto, Junko Yamamoto napisala je u radu da se prethodna istraživanja o ovom poglavlju oslanjaju na rukopise Priče o Genjiju, koji su završeni oko 250 godina kasnije. "Vrlo je značajno što će ovo otkriće rukopisa koje je uredio Teika biti dostupno istraživačima", istaknula je Yamamoto.

Kopirati
Drag cursor here to close