Promocija knjige

Potresna ispovijest u Mostaru: 80 dana od Srebrenice do Tuzle

Inače, autor knjige Suvad Čehić rođen je 1958. godine u Biljanima, mahala Čehići, općina Ključ – Bosna i Hercegovina.
Kultura / Knjige | 01. 11. 2018. u 20:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar u četvrtak navečer promovirana je knjiga pod nazivom 'Putem smrti do slobode Hasana Mehmedovića, Srebrenica - Tuzla 11.7. - 29.9.1995.' autora Suvada Ćehića.

Ispovijest je to Hasana Mehmedovića o putovanju od 80 dana otkad su srpske snage zauzele Srebrenicu, pa do dolaska na područje Tuzle. U knjizi su opisani svi detalji s kojima se Mehmedović, ali i drugi koji su bježali od smrti susretali na tom putu.

Mehmedović, o čijim ratnim strahotama se govori u ovom djelu, kaže da je svjestan da je o preživjenim traumama u ratu teško govoriti, ali smatra da je to obaveza, kako se slične strahote nikad više ne bi ponovile.

Foto: Bljesak.info / Knjiga koja je promovirana u Mostaru

Promotori knjige su bili Nusret Omerika i Semir Šejtanić. "Ova knjiga je jedno zaista potresno svjedočanstvo i mogli bismo je nazvati srebreničkom povijesti od trenutka kad je pala Srebrenica", rekao je Šejtanić.

"Na promociji sam spomenuo jednim dijelom život u Srebrenici od 1993. do srpnja 1995. godine, a onda i o padu tog grada i našem bježanju od agresora. Ono što sam vidio prilikom tog putovanja je velika strahota. Vidjeli smo mrtve svuda okolo, po livadama, potocima, cestama kojima smo prošli.

Gledao sam kako psi jedu ljudska tijela, kako ptice ljudski mozak raznose i brojne druge slike su mi u glavi, odnosno veliki užasi koji su se meni i nekolicini drugih koji su preživjeli događali na tom putu od Srebrenice do Tuzle. Iako mi je teško govoriti o tome, ali smognem snage nekako, jer trebamo pričati svojoj djeci kako se takve stvari više ne bi ponavljale", kazao je Mehmedović.

"Dolazak u Tuzlu je bio pun emocija. Drago nam je bilo što smo stigli do slobodnog teritorija, a opet teško nam je bilo kad smo vidjeli neke ljude koji su prije nas stigli tu jer su su razdvojili od svojih najmilijih. Svi pitaju za svoju rodbinu, prijatelje", istaknuo je Mehmedović.

Foto: Bljesak.info / Nakon promocije Mehmedović je potpisivao knjigu

"Prisustvovali smo jednom teškom svjedočanstvu Hasana Mehmedovića. Mnogi Bošnjaci koji su preživjeli pad Srebrenice i Žepe imaju svoju priču, svoje svjedočanstvo, ali večeras se promovirala Mehmedovićeva priča", istaknuo je Šejtanić.

Nakon riječi promotora, dio ispovijesti koja je zabilježena u knjizi je ispričao i glavni akter djela. Njegovo svjedočenje brojne prisutne u Centru za kulturu je dirnulo do suza.

Inače, autor knjige Suvad Čehić rođen je 1958. godine u Biljanima, mahala Čehići, općina Ključ – Bosna i Hercegovina.

Za njega kažu da je: akcijaš, logoraš, pisac, suosnivač, vakif, dopisnik, trener, predsjednik i humanista, koji je živio, školovao se i radio u: Biljanima, Sanici, Ključu, Prijedoru i Sarajevu. Tijekom agresorskog rata bio je zatočenik agresorskih koncentracijskih logora: Keraterm i Trnopolje.

Sa ostalim preživjelim logorašima prognan je iz Bosne i Hercegovine. Tijekom rata dolazi u Njemačku – Berlin, gdje i danas živi i radi.

Foto: Bljesak.info / Detalj s promocije
Kopirati
Drag cursor here to close