Obljetnica smrti

Na današnji dan preminuo je Meša Selimović

Meša Selimović živio je u Beogradu od siječnja 1973. godine. Umro je 11. srpnja 1982. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.
Kultura / Knjige | 11. 07. 2018. u 08:47 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki pisac Meša Selimović umro je na današnji dan 1982. godine u Beogradu, a uvršten je u krug najznamenitijih osoba 20. stoljeća. Meša Selimović je bio jedan od najvećih književnih stilista jugoslovenske književnosti.

Autor djela "Derviš i smrt", jednog od najvećih romana domaće i svjetske književnosti prošlog stoljeća, rođen je u Tuzli, bio je partizan, a kasnije istaknuti pisac. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije: NIN-ova nagrada, "Goranova nagrada", "Njegoševa nagrada", Dvadesetsedmojulska nagrada SR BiH, te Nagrada AVNOJ-a.

Njegovo životno djelo je stilski besprijekoran roman "Derviš i smrt", u koji je utkao tragediju rođenog brata koji je stradao nakon rata zbog banalnog povoda, mada je bio prvoborac. Tu su i poznata djela: "Tvrđava", "Krug", "Sjećanja", "Tuđa zemlja", kao i "Za i protiv Vuka".

Selimović se za života izjasnio kao srpski pisac i poznato je njegovo testamentarno pismo upućeno Srpskoj akademiji nauka i umetnosti iz 1976. godine, u kome se navodi:

"Potičem iz muslimanske obitelji, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u BiH, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika.

Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem", navedeno je u pismu.

Selimovićevi bliži preci su iz Bileće, a porijeklom su iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Meša Selimović živio je u Beogradu od siječnja 1973. godine. Umro je 11. srpnja 1982. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close