Muke Majstora Antona s Padove

Putopisac Bljeska objavio novi roman

Jukić je u ovom romanu nakanio spojiti sve te tri svoje književne strasti, navodi se u recenziji.
Kultura / Knjige | 07. 04. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milo Jukić, putopisac portala Bljesak.info, književnik, putoholičar, dokumentarist, zaljubljenik u povijest i pisanu riječ objavio je ovih dana roman ''Muke Majstora Antona s Padove''.

Roman je nastao uz potporu Ministarstva kulture RH, nagradila ga je Fondacija za izdavaštvo iz Sarajeva, izdao, kao i ostalih devet nagrađenih knjiga, tešanjski Planjax, a nastao je na književnoj rezidenciji "Kuća za pisce" Gradske knjižnice Pazin.

Književne strasti

Roman govori o poznatom freskoslikaru iz 16. stoljeća, rođenom u Kašćergi na Pazinštini, koji je svoje djelo ostavio na svega tri mjesta u Istri (Draguć, Hum i Oprtalj) i o čijem se životu zna vrlo malo.

Davor Šišović u recenziji romana govori kako je Jukićevo književno stvaralaštvo plodno i raznovrsno. Autor je odličnog antiratnog romana "Samo jednom se gubi" (Šahinpašić, Sarajevo, 2013.), putopisne proza i etnografskopovijesne publicistike.

''U ovom je romanu, čini se, nakanio spojiti sve te tri svoje književne strasti'', navodi, između ostalog, Šišović.

Dodaje kako nema mnogo u hrvatskoj niti regionalnoj književnosti književnih djela koja problematiziraju teme drevne kulturne baštine u odnosu spram današnjice ali i spram suvremenih okolnosti njihova nastanka.

''Ovaj je roman tim zanimljiviji što autor i glavni lik ovog romana dolaze iz Bosne i Hercegovine, pa su kulturološka promišljanja likova neminovno pod utjecajem i zavičajne dihotomnosti, što na mnogim mjestima u romanu priskrbljuje dobrodošlu notu humora, a hrvatskom čitatelju donosi i dragocjene pouke o kulturno-povijesnim paralelama u baštini Hrvata u obje današnje države'', navodi Šišović.

Žarko Milenić pak piše kako je Jukić neumorni putešestvenik čega su rezultat dvije knjige putopisa.

Neobičan i rijedak gost

''Sve to dolazi do izražaja u ovom zanimljivom romanu. Jukić izvrsno poznaje znanstvenu potku ovoga romana koji se može nazvati romanesknim putopisom o Pazinu i Istri u cijelosti. „Muke Majstora Antona s Padove“ je zanimljiv i vješto napisan i čitljiv roman koji će, osim spomenutih odlika, privući čitatelja suptilnim humorom i ironijom, povremenom anegdotalnom iskazu te vještim igrama riječi. Zanimljiva je i usporedba bosanskog podneblja, iz kojeg potječe Mladen, odnosno Milo Jukić, te onog istarskog. On je za Istrane neobičan i rijedak gost. Neki Istrani, poput Marine, nisu za života napuštali taj čudesni polutok te imaju o Bosni i Bosancima razne predrasude, među ostalima i tu da su tamo svi muškarci obrezani'', napisao je Milenić.

Jukić je triput bio dobitnik nagrade Fondacije za izdavaštvo Sarajevo: za roman "Samo jednom se gubi" (2012.), za knjigu pjesama "Od koložega do snežnika" (2015.), te za roman "Muke majstora Antona od Padove" (2020.), "Nagrade kreativnih događaja" UVKF (Ustanova Velenjska knjižna fundacija, Velenje, Slovenija) za 2013. godinu te nagrade Udruženja izdavača i knjižara BiH na 26. sajmu knjiga Sarajevo kao najbolji književni urednik u BiH za 2013. godinu.

Uvršten u antologiju "Sublimisme balkanique" /poètes de Bosnie-Herzégovine/ (M.E.O., Bruxelles, 2014.). Član je Društva pisaca BiH. Od 2015. bio je i član PEN centra BiH, a iz članstva je, zbog grube politizacije i ideologizacije spomenutog udruženja, zajedno s većim brojem književnika, istupio u svibnju 2020. godine.

Dobitnik je i Povelje za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH (Federalno ministarstvo kulture i sporta, 2019. godine).

Jukićeva iskustva s putovanja možete čitati na ovome linku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close