Prvo kolo

Mostarskoj publici predstavljena edicija 'Bošnjaci'

U okviru edicije 'Bošnjaci' bit će objavljeno ukupno deset knjiga u dva kola
Kultura / Knjige | 28. 12. 2018. u 20:34 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija prvog kola edicije 'Bošnjaci' održana je u petak u Centru za kulturu Mostar.

Spomenuta edicija predstavlja znanstveno-istraživački projekt koji je pripremljen u povodu 25. godina od Bošnjačkog sabora, koji je održan 28. rujna 1993. godine, a na kojemu je vraćeno povijesno ime Bošnjak, istaknuto je na promociji.

Inicijator projekta su tjednik 'Stav' i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, a kroz projekt se istaknuti bošnjački autori dotiču temeljnih povijesnih, jezičkih, vjerskih i kulturnih pitanja važnih za identitet Bošnjaka.

Na mostarskom predstavljanju ovog projekta govorili su Salem ef. Dedović, Fahrudin Rizvanbegović, Filip Mursel Begović, Adnan Žiško, Jasmin Hodžić, Fuad Ohranović, Senad Suljić i Asim Krhan.

"Edicija 'Bošnjaci' je napravljena povodom vraćanja povijesnog imena Bošnjak. Inicijativa je krenula prije nekoliko godina, samo smo tražili model kako ćemo to izvesti. Listajući hrvatsku enciklopediju BiH, koju smo dobili na uvid, ja i izvršni urednik Stava Mahir Sokolija vidjeli smo da su u nju uvršteni bošnjački preporoditelji poput Muse Ćazima Ćatića, Safeta bega Bašagića, pa zatim neki od naših najvažnijih pisaca suvremenosti Mehmedalija Mak Dizdar", istaknuo je glavni urednik edicije Filip Mursel Begović.

U okviru edicije 'Bošnjaci' bit će objavljeno ukupno deset knjiga u dva kola, a prvo kolo čine naslovi: 'Bosanski jezik' (Jasmin Hodžić), 'Kratka historija kulture Bošnjaka' (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), 'Kratka politička historija Bošnjaka' (Admir Mulaosmanović), 'Alija Izetbegović' (Faris Nanić) i 'Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike' (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

"Dobili smo visoko pokroviteljstvo od tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ali da se razumijemo ovo nije stranački već nacionalni projekat, koji je kao znanstveno - istraživački urađen popularno- znanstvenim stilom kako bi se približio ljudima", dodao je Begović.

U drugom kolu, čije se objavljivanje očekuje na proljeće 2019. godine, riječ je o knjigama: 'Kratka historija Bošnjaka', 'Kratka historija islama u BiH', 'Genocid nad Bošnjacima', 'Kratka historija bošnjačke književnosti' i 'Kratka historija Armije Republike BiH'.

Kopirati
Drag cursor here to close