Značajno djelo

Mostar: Predstavljena knjiga o vremenu o kojem se malo zna

Knjiga 'Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)', bez sumnje, značajan je doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine osmanskog perioda.
Kultura / Knjige | 18. 08. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Bosanski ejalet u doba Bečkog rata 1683-1699' naziv je knjige koja je u okviru kulturno-turističke manifestacije 'Mostarsko ljeto 2018' promovrana u Centru za kulturu Mostar. Spomenuta knjiga tretira pitanje Bečkog rata, koji je bio značajna prekretnica u europskoj povijesti, ali i uzrok prijelomnih događanja, kako u Bosanskom ejaletu, tako i cijelom Osmanskom carstvu.

Cilj autora bio je da na što objektivniji način prikaže sliku Bosanskog ejaleta iz doba tog sudbonosnog, šesnaestogodišnjeg rata.

"Ovo je knjiga koja govori o Bečkom ratu koji je vođen od 1683. do 1699. godine. Tu je u fokusu BiH, zapravo, Bosanski ejalet, u tim ratnim godinama. U dosadašnjoj literaturi i kronikama, uglavnom je na neki način, akcenat na velikim frontovima, gdje su se vodile bitke između Osmanlija i njihovih europskih protivnika.

Bosna je bila na margini svih tih događanja i ostalo je nejasno kako se dogodilo to, da su se poremetili planovi velikih europskih sila po kojima je Bosna trebala imati istu sudbinu, kao i neke druge europske teritorije koje su Osmanlije izgubile u navedenom ratu. Međutim, dogodilo se jedno čudo, bosanskog otpora možemo tako reći, tako da je taj domaći element, izgleda, pomrsio planove velikih europskih centara", kazao je autor knjige Faruk Taslidža.

Jedan od promotora knjige, ujedno i mentor dr. Taslidže, profesor emeritus Enes Pelidija naglasio je da prema njegovom mišljenju ova knjiga zaslužuje vrijednu pažnju, ne samo Mostara, Hercegovine ili BiH, nego i šire regije. Razlog za to je činjenica, dodao je Pelidija, što pomenuta knjiga obuhvata neke, do sada, manje istražene, a vrlo značajne povijesne događaje, koji su u nekim elementima imali presudan značaj za budućnost i BiH i njenog stanovništva.

Bljesak.info / S predstavljanja knjige Faruka Taslidže

"Taj značaj je u činjenici što je povezano i s europskom historiografijom, pa u tom smislu ovakva tema, koliko znam osim jedne knjige Igora Stanojevića koji je na tu temu pisao u Srbiji, nije više urađena, osim u kontekstu nekih monografija ili povijesti pojedinih naroda i to je sve. Za Mostar i Hercegovinu, ali i Bosnu u cjelosti, ona je značajna, zbog toga što je pisana na osnovnu izvorne arhivske građe i osmanske i zapadne provenijencije", kazao je Pelidija između ostaloga.

"Moj cilj je bio da, na neki način, rasvijetlim te ratne prilike u Bosni i da pokušam dati odgovor na pitanje kako je zapravo Bosna, uopće, ostala pod sultanovom vlasti. Tako da sam na tom tragu nastojao, koristeći se kao što je uobičajeno primarnim arhivskim izvorima ili građom, i osmanske i zapadne provenijencije, napraviti jednu sliku o svemu tome", istaknuo je Taslidža.

Knjiga 'Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)', bez sumnje, značajan je doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine osmanskog perioda. Osim profesora Pelidije, promotori knjige bili su dr. Sedad Bešlija i dr. Ibrahim Kajan.

Inače, Taslidža je rođen 1973. u Mostaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' završio je studij na odsjeku povijest-geografija. Diplomirao je 2006., a odmah poslije upisao je poslijediplomski studij iz 'Povijesti BiH' na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Magistarski rad obranio je 2010. godine, a pet godina poslije obranio je i doktorski rad. Radi na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'. Autor je značajnog broja radova koji se odnose na povijest BiH iz osmanskog perioda.

Kopirati
Drag cursor here to close