Zanimljiv program

Granice na Poligonu: Evo što donosi novo izdanje književnog festivala

Jedan od fokusa programa je otkrivanje novih, mladih autora kojima se pruža prilika predstavljanja i interakcije sa publikom, čime se Poligon pretvara u ishodišnu točku mnogih novih imena koji dosad nisu nastupali u BiH, ili van svoje zemlje.
Kultura / Knjige | 15. 10. 2018. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 18. 10. u Mostaru počinje četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti ''Poligon''. Festival će se održavati do 21.10. na nekoliko lokacija u gradu, uz sudjelovanje autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije. I ove godine posjetitelje Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima. Gosti Poligona su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija).

Četvrti Poligon održava se na temu 'Granice'.

''Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i sa njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo, jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi.

Ove godine ćemo u programu četvrtog festivala Poligon govoriti upravo o načinima kako smo u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neke zidove uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primjeniti drugdje, o čemu će govoriti naš austrijski gost Richard Schuberth'',  kaže direktor i pokretač Poligona Mirko Božić.

Foto: PR / Četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti 'Poligon'

I ovogodišnje izdanje Poligona nastavlja u svojoj misiji okupljanja vrhunskih autorskih imena pred mostarskom publikom koji će time obogatiti kulturnu scenu Mostara i BiH, ali i svoje vlastito regionalno iskustvo, što se dosad pokazalo iznimno uspješnim.

Cilj Poligona je formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje.Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture – u takvom gradu želja i nastojanja Poligona su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike.

''Festival želi privući publiku koja sudjeluje u obrazovnom procesu u svim oblicima: nastavnike, knjižničare, učenike, ali i njihove roditelje. Poligon u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, npr. djeci bez roditelja ili osobama sa poteškoćama u razvoju. Stoga će ove godine srpski autor Siniša Tucić održati predavanje u centru za djecu sa posebnim potrebama. Vjerujemo da će Poligon ''privući ne samo publiku iz grada nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosada uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima'', kaže Božić.

Program:

Četvrtak, 18.10.2018.
20 sati Otvaranje, HD HS Kosača
Razgovor: S. Tucić, P. Matović, R. Schuberth (SRB/AT)
Kratki film: „Pobacani pasvordi“ (N. Alispahić)
„Valja nama preko rijeke“, Goran Matović
22 sati After party, Hektor &Merita, Coco Loco

Petak, 19.10.2018.
11 sati Gimnazija fra Grge Martića: Ivan Herceg, predavanje
11 sati OŠ Petra Bakule Andrija Škare, predavanje
11 sati I V Osnovna škola Goran Matović, predavanje
20 sati Calamus Club: čitanje (Herceg/Škare, HR)
22 sati After party Bojan Beribaka , Calamus Club

Subota, 20.10.2018
10 sati Izlet, vinske ceste/Muzej Humac
17 sati HDHS Kosača Selma Raljević predavanje
20 sati Pozorišna kafana čitanje (Kaplan/Burić/Pajević, BiH)
22 sati After party DJ Šef, Narodno pozorište

Nedjelja, 21.10.2018.
11 sati Gradski park Vinil piknik

Kopirati
Drag cursor here to close