The Promise

Damon Galgut dobitnik Bookera

New Yorker je roman nazvao "sjajnim", a Sunday Times iz Južnoafričke Republike smatra začudnim koliko je povijesti Galgut uspio ispričati u tako kratkom romanu".
Kultura / Knjige | 04. 11. 2021. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnoafrički autor Damon Galgut dobitnik je ugledne nagrade Booker za svoj roman "The Promise" (Obećanje) o bjelačkoj obitelji koja nije ispunila obećanje i dala vlastiti dom njihovoj crnoj služavci.

Galgutu je to bila treća nominacija za nagradu vrijednu 50.000 funti za književnost na engleskom jeziku, piše Hina.

"Trebalo je dosta vremena da dođem do ovoga i sada kada sam uspio osjećam da tu ne bih trebao biti", rekao je u prigodnom govoru.

"Bila je ovo sjajna godina za afričku književnost i volio bih je prihvatiti u ime svih ispričanih i neispričanih priča, pisaca za koje se čulo i onih za koje se nije čulo s tog sjajnog kontinenta kojem pripadam. Molim vas nastavite nas slušati, još puno toga imamo za reći", kazao je.

Roman počinje sredinom 80-ih i pokriva nekoliko desetljeća i južnoafričkih predsjednika sve do Jacoba Zume. Ispričan je kroz četiri obiteljska pogreba i počinje s djevojkom koja je čula oca kako majci na umoru obećaje da će njihova crna služavka dobiti u nasljedstvo aneks u kojem živi što on poslije zaniječe.

New Yorker je roman nazvao "sjajnim", a Sunday Times iz Južnoafričke Republike smatra začudnim koliko je povijesti Galgut uspio ispričati u tako kratkom romanu".

Galgut, koji je svoj prvi roman napisao u dobi od 17 godina, time je treći dobitnik Bookera iz Južne Afrike, nakon što su ga dobili Nadine Gordimer i J. M. Coetzee, inače i dobitnici Nobelove nagrade.

Bio je nominiran dvaput za Bookera: 2003. za roman "Good Doctor" te 2010. za "In a Stragne Room".

Kopirati
Drag cursor here to close