Agatha Christie

Kraljica zločina

Njezine knjige su prodane u više od dvije milijarde primjeraka diljem svijeta i prevedene na više od 50 jezika
Kultura / Knjige | 15. 09. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleska književnica Agatha Christie (1890-1976), jedna od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je na današnji dan, 15. rujna 1890. godine.

Njezini načitaniji romani su: "Ubojstvo Rogera Ackroyda", "Leš u sarkofagu", "Ubojstvo u `Orijent Expressu`", "Deset malih crnaca", "Sajam zločina", "Karipska zagonetka", "Nikotin", "Tajna zamka Chimneys", "Tajna sedam brojčanika", "Otvorenih karata", "Ubojstvo u Mesopotamiji" i "Mišolovka".

Agathu Christie nazivaju "kraljicom zločina".

Tijekom svoje književne karijere, duge više od pola stoljeća, napisala je 79 knjiga (od kojih su 66 kriminalistički romani) i više zbirki kratkih priča, koje su prodane u više od dvije milijarde primjeraka diljem svijeta i prevedene na više od 50 jezika, piše Srna.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Agatha Christie je najprodavaniji autor svih vremena. Zabilježeno je da su jedino Biblija i djela Shakespearea imala veću prodaju od njezinih romana.

Njena drama "Mišolovka" imala je više od 25.000 izvođenja na sceni.

Agatha Christie je 2013. godine proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rogera Ackroyda" za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U čast svojih književnih dijela, imenovana je zaapovjednicom Reda Britanske imperije 1956. godine, a sljedeće godine je postala predsjednik "Kluba detektiva".

Umrla je 1976. godine u 86. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close