Velikan

38 godina od Mešine smrti

Po izlasku iz ustaškog logora 1943. otišao je u partizane, a poslije rata je bio direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu...
Kultura / Knjige | 11. 07. 2020. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki pisac Meša Selimović (1910-1982) preminuo je na današnji dan, 11. srpnja, 1982. godine u Beogradu.

Selimović je završio Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji u rodnoj Tuzli.

Po izlasku iz ustaškog logora 1943. otišao je u partizane, a poslije rata je bio direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor "Bosna-filma" i glavni urednik izdavačke kuće "Svjetlost".

Djela: romani "Derviš i smrt", "Tišine", "Tvrđava", "Magla i mjesečina", "Krug", zbirke pripovijedaka "Prva četa", "Tuđa zemlja", "Djevojka crvene kose", studija "Za i protiv Vuka", eseji "Pisci, mišljenja, razgovori", memoarska proza "Sjećanja", nekoliko filmskih scenarija.

Odgajan je u tradicionalnoj muslimanskoj obitelji, no u okruženju komunističkih ideja i opredjeljenja svoje braće i sestara. U Drugom svjetskom ratu uhićen je u Tuzli zbog djelovanja s komunistima, a pušten je nakon 120 dana zatvora. No, ubrzo nakon puštanja odlazi u partizane koji su kasnije strijeljali njegovog starijeg brata Ševkiju. Taj je događaj Meši bio inspiracija za književno djelo “Derviš i smrt”.

Meša Selimović je od 1957. godine bio direktor Drame Narodnog kazališta u Sarajevu. Tijekom rata krenuo se baviti književnošću i prvotno je pisao članke, crtice i reportaže koje su objavljivane u raznim brojevima “Oslobođenja” i “Fronta slobode”.

Nakon rata se okrenuo kraćim epskim formama, pripovijetkama i novelama u kojima se najviše spominjala ratna tematika. Zatim su uslijedili su njegovi najpoznatiji romani: “Tišine”, “Derviš i smrt”, “Ostrvo” i “Tvrđava”. Roman “Krug” objavljen je posthumno.

Pored romana objavio je zbirke pripovijedaka: “Eseje i oglede”, “Magla i mjesečina”, “Tuđa zemlja”, “Djevojka crvene kose”, “Za i protiv vuka”. 1961. objavio je svoj prvi roman “Tišine”. Nakon toga je postao glavni urednik izdavačke kuće Svjetlost te predsjednik Udruženja književnika BiH.

Bio je i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost Život. Kratko je predsjedavao Savezom književnika Jugoslavije. Iste 1964. je postavljen i smijenjen. Godine objavljen je njegov roman Derviš i smrt, koji književna kritika smatra njegovim najvećim postignućem. 1972. godine snimljena je serija prema tom romanu, a 1974. godine i film.

Meša Selimović je od 1968. godine bio redovni član Akademije znanosti i umjetnosti BiH, a kasnije i dopisni član SANU. 1971. je dobio počasni doktorat Sveučilišta u Sarajevu, a godinu dana kasnije otišao je u mirovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close