Obljetnica

150 godina ‘Vijenca’

Šenoa je zasigurno bio jedan od istaknutijih urednika Vijenca - koji je i svoj roman Zlatarevo zlato u nastavcima objavljivao upravo u tom časopisu.
Kultura / Knjige | 08. 11. 2019. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stoljeće i pol - toliko dugo već izlazi ‘Vijenac’, časopis za umjetnost, kulturu i znanost. Velika obljetnica svečano je obilježena u Hrvatskom glazbenom zavodu.

''Danas je dan radosti velike i slavlja, objavismo prvi broj našega Vienca'', rečenica je to iz 1869. godine, kada je Matica ilirska objavila prvi broj časopisa 'Vienac' s podnaslovom - zabavi i pouči, na koju je na svečanoj akademiji u Hrvatskom glazbenom zavodu podsjetio dramski umjetnik Rene Medvešek.

''Svojom 150 godina dugom poviješću, 'Vijenac' se nedvojbeno uvrštava među najuglednije i najutjecajnije hrvatske kulturne institucije'', istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, prenio je HRT.

Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica napomenuo je da je svojim radom Matica postala stožerna ustanova hrvatske kulture.

''Glavna je njezina zadaća sveukupna briga za kulturni i nacionalni identitet'', rekao je Botica.

Prvi glavni urednik 'Vijenca' bio je Đuro Deželić, no publiku je kroz svečanu akademiju u HGZ-u vodio August Šenoa, kojeg je utjelovio dramski umjetnik Rene Medvešek. Šenoa je zasigurno bio jedan od istaknutijih urednika Vijenca - koji je i svoj roman Zlatarevo zlato u nastavcima objavljivao upravo u tom časopisu.

''Matica Hrvatska i njezin 'Vijenac' ove godine slave, dva velika jubileja - 150 godina od izlaska prvoga broja slavnoga Matičina Vijenca i dvadeset pet godina od obnove'', podsjeća glavni urednik Vijenca Goran Galić.

U svojoj dugoj povijesti, 'Vijenac' je čak 6 puta bio obnavljan, a posljednjih 25 godina izlazi kao dvotjednik, književni list za umjetnost, kulturu i znanost.

''Protok vremena i način na koji se 'Vijenac' snalazi u tom protoku vremena nešto je zbog čega uživam u ovom poslu'', kaže lektorica u 'Vijencu' Saša Vagner.

Kazališni kritičar Igor Tretinjak ocjenjuje je kroz tih dvadesetak godina kritika prošla kroz nekoliko dosta škakljivih faza, u kojima se 'Vijenac' jako dobro ponio.

''I to je u stvari njegova najveća važnost'', smatra Tretinjak.

Kopirati
Drag cursor here to close