'100 rječnika'

Izložba o bosanskom jeziku u Mostaru: 'Ubijaju nam i državu i naciju i jezik'

Ovu izložbu, koja je otvorena 22. veljače, okviru manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" organizirala je navedena škola uz suradnju Instituta za jezik iz Sarajeva te Univerzitetske biblioteke Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.
Kultura / Knjige | 22. 02. 2019. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naši profesori u suradnji s drugim institucijama pripremili su ovu izložbu koja sigurno ima velik značaj za naš grad'', rekao je to Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru povodom otvorenja i predstavljanja izložbe "100 rječnika bosanskog jezika".

Ovu izložbu, koja je otvorena 22. veljače,  okviru manifestacije "Dani Karađoz-begove medrese" organizirala je navedena škola uz suradnju Instituta za jezik iz Sarajeva te Univerzitetske biblioteke Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Otvaranje izložbe - 100 rječnika bosanskog jezika

Jasmin Hodžić, s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, jedan od autor izložbe, istaknuo je kako je izložba simbolično nazvana 100 rječnika bosanskog jezika, jer ih ima mnogo više.

''Ovo je povijesno važan događaj jer se prvi put predstavlja javnosti ovakva izložba. Upriličena je povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače. Ovaj dan se veže za borbu društvene afirmacije i društveno zakonskog prava na materinski jezik što je važno istaknuti u kontekstu bosanskog jezika, jer nije davno bilo kad smo i mi bili ubijani, pa i zbog jezika, a i dalje nas ubijaju i u pojam, ubijaju nam i državu i naciju i jezik'', rekao je Hodžić.

Istaknuo je kako danas u BiH svi narodi nemaju pravo na bosanski jezik, te je naveo primjere gradova Banja Luke i Livna, kao mjesta gdje bošnjačka djeca moraju učiti neke druge jezike.

''Bosanski jezik je jedan od rijetkih jezika koji je službeno ukinut od službene vlasti 1907. godine. Malo se zna da je i prije te godine u službenoj upotrebi, u tadašnjoj Osmanskoj vlasti, bio na prostoru Banja Luke i Livna. Naš jezik nestaje iz društvene sociologije, stvarnosti i zakonskih okvira. Gubi se 1918. godine formiranjem državne zajednice Srba, Hrvata i Slovenaca jer u tom imenu nema ni Bosne, ni Bošnjaka ni bosanskog jezika. Ovo nam pokazuje kako je društveno uređenje u izravnoj vezi s jezičnim pravima'', poručio je Hodžić.

Foto: Bljesak.info / Otvaranje izložbe - 100 rječnika bosanskog jezika

Izložba "100 rječnika bosanskog jezika" biti će otvorena svakim radnim danom od 10 do 12 sati, a trajat će do srijede, 27. veljače.

 

Kopirati
Drag cursor here to close