Zapisi stare sarajevske obitelji Despić

Predstavljena knjiga Zapisi starog Sarajlije

Predstavljena je knjiga Hadži-Makso Despić: „Zapisi starog Sarajlije“, koja donosi zapise jednog od najistaknutijih predstavnika ugledne sarajevske obitelji Despić.
Kultura / Knjige | 14. 02. 2020. u 06:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga Hadži-Makso Despić: „Zapisi starog Sarajlije“, koja donosi zapise jednog od najistaknutijih predstavnika ugledne sarajevske obitelji Despić, predstavljena je sinoć u Sarajevu.

Ovo vrijedno štivo, koje je priredila potpredsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) ”Prosvjeta” Sarajevo Dragana Tomašević, svjedoči o prošlosti glavnog grada BiH, kao i atmosferi i duhu koji karakteriziraju razdoblje druge polovice 19. i početak 20. stoljeća, odnosno prijelaz iz vremena osmanske ka austrougarskoj vladavini.

Kako je Feni kazala Dragana Tomašević, radi se o autentičnim sjećanjima Makse Despića, uključujući njegova sjećanja iz djetinjstva, ali i kazivanja iz kasnijih godina kojima na nesvakidašnji način oslikava život u gradu, početke suvremenog doba i promjene koje su polako, ali sigurno zahvaćale i ovaj dio Balkana.

Po njenim riječima, u zapisima Hadži-Makse susrećemo se sa stvarima koje predstavljaju svojevrsnu povijest svakodnevice, od podataka kada je u grad na Miljacki stigao šećer, prve šibice... do opisa života iz perspektive suvremenika tog burnog vremena.

Foto: FENA / Dragana Tomašević, Indira Kučuk-Sorguč i Dejan Garić

Jedna od promotorica Indira Kučuk-Sorguč ističe kako zapisi kroz govor Hadži-Makse Despića predstavljaju vrijedan povijesni i kulturološki prilog proučavanju i upoznavanju starog Sarajevom, uz autobiografski pečat samog autora.

Nadalje, navodi kako knjiga donosi sliku nekadašnjeg grada, odnosno Sarajeva s kraja 19. i početka 20. stoljeća i to iz pera čovjeka koji je rođen je u Osmanskom carstvu, a potom svjedočio životu u Austrougarskoj monarhiji i Kraljevini Jugoslaviji (Kraljevini SHS).

U osvrtu na ličnost i djelo Makse Despića, Kučuk-Sorguč ističe kako se radi o ugledniku grada, koji potječe iz bogate trgovačke, sarajevske, pravoslavne obitelji, čiju ostavštinu baštini Muzej Sarajeva (Despića kuća), a u objektu ove obitelji danas se nalazi i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti u ulici Sime Milutinovića - Sarajlije.

O značaju promovirane knjige i njenog autora govorio je i predsjednik UO SPKD Prosvjeta Dejan Garić, navodeći kako mu je drago da se na ovaj način iz zaborava otrgne barem mali dio onoga što su nekadašnji istaknuti stanovnici i obitelji značili u kontekstu njegovanja istinskih građanskih vrijednosti, duha modernizma, ali i očuvanja i njegovanja kulture i tradicije.

''Jednostavno dopustili smo da neki ljudi koji su ostavili dubokoga traga padnu u zaborav'', kazao je Garić, navodeći ''kako je Hadži- Makso Despić zaslužio ulicu, trg, spomenik u ovom gradu''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close