Glumac, redatelj i autor

Zijah Sokolović obilježava 50 godina profesionalnog glumačkog rada

Za 50 godina glumačkog života Zijah A. Sokolović je dobio 76 nagrada.
Kultura / Kazalište | 04. 11. 2018. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac, redatelj i autor Zijah A. Sokolović obilježit će, nizom programa od 5. do 10. studenog u nekoliko bh. gradova, 50 godina profesionalnog glumačkog rada.

Poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo, u studenom 1968. godine kad je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu. U okviru proslave jubileja bit će predstave, izložba te poseban performans u Sarajevu, navodi se u prioočenju Press službe JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM).

Obilježavanje počinje programom 'Lijevo Desno Glumac', autorskim projektom Zijaha Sokolovića kao predstave, predavanja, team buildinga, radionice.

Prva izvedba predstave 'Lijevo Desno Glumac' bit će upriličena u Centru za kulturu u Travniku u ponedjeljak, 5. studenog u 17:00 sati, potom u Mostaru (Narodno pozorište) 6. studenog u 20:00 sati, a u Sarajevu (Sarajevski ratni teatar) 7. studenog u 20:00 sati.

''Sokolović u tom programu/predstavi duhovito, filozofski, kabaretski (s nizom primjera i usporedbom stvarnosti i teatarske umjetnosti) uči gledatelje shvatiti da su i oni ''glumci u svom teatru'' i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne ''dane okolnosti prve dramske radnje'' analiziraju teatarski ''objektivno'', navodi se.

U povodu proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. studenog u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata kazališnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak u jutarnjim satima uslijedit će Sokolovićev performans - glumačka šetnja ulicama Sarajeva, od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao profesionalnu ulogu. U večernjim satima u Centru za kulturu u Jelićevoj u Sarajevu izvest će monodrame, koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina, navodi se.

Iz Centra kulture i mladih najavljuju za petak, 9. studenog kabare 'CABAres, CABArei', a za subota 'Međuigre 0-24'.

Za 50 godina glumačkog života Zijah A. Sokolović je dobio 76 nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close