Mostar

Zijah A. Sokolović večeras u NPM, u petak na repertoaru ''Derviš i smrt''

Zijah A. Sokolović je autor, reditelj i glumac, koji je za 50 godina umjetničkog života dobio 76 nagrada za svoj umjetnički rad.
Kultura / Kazalište | 17. 12. 2018. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 17.12.u Studiju 64 s početkom u 20 sati, na repertoaru je „Lijevo desno glumac“program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem.

Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

Zijah A. Sokolović je autor, reditelj i glumac, koji je za 50 godina umjetničkog života dobio 76 nagrada za svoj umjetnički rad. Premijera u prostoru i vremenu: 50 godina umjetničkog rada za 50 godina umjetničkog života.

Svaka “data okolnost” pripada nekoj “prvoj dramskoj radnji”. Svaka “prva dramska radnja” ima svog režisera i pisca. “Prva dramska radnja” u stvarnosti, može biti “život”. Ili “brak”. Ili “posao”. Ili “djeca”. “Prva dramska radnja” može biti i “godišnji odmor” ili “jutarnje kupanje” ili “gledanje fudbala” ili “kafenisanje” ili “trač”. Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst “nemam vremena” ili “ako budem imao vremena” ili “ako nađem vremena”? O svemu ovome priča Lijevo desno glumac.

Posljednje dvije izvedbe programa „Lijevo desno glumac“ su bile rasprodate! Dođite i otkrijte zašto!

Cijena ulaznice je 3,50 KM.

U petak, 21.12. u 20 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar, biće odigrana predstava „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića.

Predstava govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu. Nurudin želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u pokušaju da oslobodi brata suočava se sa različitim situacijama, te se njegov pogled na svijet mijenja.

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Napominjemo i da je do 31.12.2018. otvoren konkurs za prijave na 16. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2019“, koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održati od 19. do 26. aprila 2019. godine. Pravila i obrazac za prijave objavljeni su na web stranici Narodnog pozorišta Mostar, www.npm.ba.

 

Ulaznice za obje predstave su u prodaji imogu se kupiti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], ili porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close