HNK Mostar

Zečja rupa u Mostaru

Redateljica predstave Lajla Kaikčija ne krije oduševljenje tekstom te kaže kako je napisan toliko dobro da se stječe dojam kako je pisac zapravo to sve i doživio jer je svaka emocija odlično prenesena.
Kultura / Kazalište | 12. 10. 2018. u 17:15 Bljesak.info
Kopirati

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru za svoju prvu premijeru u sezoni priprema jednu od najizvođenijih predstava u svijetu – ''Zečju rupu'' Davida Lindsaya-Abaira. Premijerna izvedba bit će 19. listopada, a dan kasnije je već prva repriza.

David Lindsay-Abaire dobio je za ovu dramu 2007. godine Pulitzerovu nagradu, a imali smo je prilike i gledati na filmu s Nicole Kidman u naslovnoj ulozi. S pojmom zečje rupe susreli smo se kod Lewisa Carrolla i simboličnog ulaska u pomaknuti svijet avanture. U Abaireovoj drami bračni par nakon smrti djeteta „prolazi“ kroz zečju rupu u svijet u kojemu se ne snalazi, svijet koji jeste realan, ali nije njihov.

Redateljica predstave Lajla Kaikčija ne krije oduševljenje tekstom te kaže kako je napisan toliko dobro da se stječe dojam kako je pisac zapravo to sve i doživio jer je svaka emocija odlično prenesena. Sam Abaire je jednom prilikom i rekao da je tekst napisao nekoliko godina nakon rođenja djeteta jer je tek tada shvatio koji je njegov najveći strah.

''Na mene je ovaj tekst, ne samo kao redateljicu nego i kao majku,ostavio jak dojam i vrlosu intenzivni svi osjećaji kada se radeovakve teme. Ovdje jeste ključna tragedija, ali ljudski život je mehanizam sazdan od puno različitih emocija i doživljaja. I u žalosti i tuzi postoje druge emocije koje sliku čine malo širom. U ovoj predstavi ne ističemo smrt nego sve ono što predstavlja život. Pisac je vrlo mudro sve ukomponirao te je bilo potrebno naći način kako to odigrati'', objašnjava Lajla.

U predstavi glavne uloge imaju Jelena Kordić-Kuret, Ermin Bravo, Sanda Krgo, Vanja Matović i Amar Rahić odnosno Ali Aksoj. Redateljica kaže kako je izuzetno važno što je ovako dobra glumačka ekipa jer je ozračje tijekom proba jako bitnos obzirom da se emocija mora prenijeti na gledatelja, navedeno je u priopćenju iz HNK Mostar.

''S ovim glumcima je laganije obraditi tešku temu jer razumiju ono što sam ja željela, razumiju tekst, unose se u njega te prihvaćaju savjete kako ići u smjeru mojih zamisli. Otvoreni su za rad, prijedloge, sugestije, analize. Sjajni glumci i ozračje koje se stvara zapravo doprinose da se sve što je zahtjevno radi s lakoćom'', kaže Lajla.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati