82 predstave

Završena još jedna uspješna sezona u Lutkarskom kazalištu Mostar

U sezoni 2019./ 2020. odigrali su ukupno 82 predstave.
Kultura / Kazalište | 02. 07. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lutkarsko kazalište Mostar iza sebe ima još jednu veoma uspješnu sezonu koja je počela 7.9. 2019. premijerom predstave Junaci Pavlove ulicea završilas izvedbom predstave Izgubljeno nađeno 27. 6.2020.godine.

U sezoni 2019./ 2020. odigrali su ukupno 82 predstave.

''Ponosni smo na činjenicu da smo nakon popuštanja epidemioloških mjera izazvanih pandemijom COVID-19 jedni od prvih otvorili svoja vrata našoj publici, te naravno, poštujući preporuke struke igrali predstave za građanstvo kroz cijeli lipanj sve do službenog kraja sezone'', kažu iz Lutkarskog.

''Iako smo u ovoj sezoni zbog korona virusa imali manje odigranih predstava i mnogo otkazanih gostovanja premijerno smo izveli 2 lutkarske predstave'', dodaju iz Lutkarskog.

''U radu na predstaviJunaci Pavlove ulice naše kazalište ostvarilo je dugo očekivanu suradnju s višestruko nagrađivanom hrvatskom lutkarskom redateljicom Tamarom Kučinović iz Zagreba koja je za scenu prilagodila roman poznatoga mađarskog pisca FerencaMolnara, napisala tekst i režirala predstavu uz dramaturšku suradnicu i asistenticu redateljice Mateu Bublić'', dodaju.

''Premijera predstave Izgubljeno-nađeno održana je 3.3.2020. Režiju i tekst potpisuje Hrvoje Seršić, a asistent redatelja je Nenad Pavlović.Tehnika lutke koja predstavlja glavni lik u predstavi zove se Planšet.Riječ je o lutki koju animiraju tri animatora što omogućava mnogo animacijskih ostvarenja a naš ansambl je po prvi put radio sa ovom vrstom lutke.U ovoj sezoni Lutkarskokazalište Mostar proslavilo je 67.godina uspješnog djelovanja koje smo obilježili bogatim sadržajem kroz cijeli tjedan odigravši više predstava,radionicu i druženje sa djecom uz interakciju sa glumcima'', poručuju iz Lutkarskog.

S obzirom na veliki interes publike ponosni su što su u ovoj sezoni uz naš redovni subotnji termin u 11 sati uveli i dodatni termin koji se zadržao kroz cijelu sezonu i kojeg planiramo zadržati i u budućnosti.

''Osim naših redovitih predstava u našem kazalištu u ovoj sezoni imali smo gostovanja naših dragih kolega. U rujnu smo ugostili Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom Wanda Lavanda, a u studenome 2019.,u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, u našoj organizaciji igrala je osječka studentska predstava Smrt ili o životu, pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović i izv. prof. ArtD. Maje Lučić Vuković'', govore iz Lutkarskog.

''Ni ova sezona nije prošla bez nagrada i priznanja za naše kazalište kao i brojnih gostovanja. Sudjelovalismo na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu koje se održalo od 9.-13. rujna. Naša predstava Zmaj i princeze u režiji KyriakosaArgyropulosa i Stanislava Staneva nagrađena je od stručnoga žirija za kolektivnu animaciju lutaka. Jednu od 3 ravnopravne nagrade za kolektivnu animaciju uručena je našemu ansamblu predstave Zmaj i princeze uz obrazloženje da je scensko-lutkarska igra ansambla u sastavu Marta Haubrich, Ružica Bošković i Ivan Nevjestić bila energična, nadahnuta i duhovita'', kažu.

''Sudjelovali smo na 36. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH gdje smo u dječjem programu izveli nagrađivanu predstavu Karius i Baktus. Početkom prosinca smo gostovali u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na 5. Internacionalnom festivalu edukativnog teatra IFET sa predstavom Zmaj i princeze'', napominju.

''U ovoj sezoni je potpisan za nas vrlo značajansporazum o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu i Lutkarskoga kazališta Mostar koji su potpisale dekanica AUKOSA-a Helena Sablić Tomić i naša ravnateljica Ružica Bošković. Ovaj sporazum je plod dugog nastojanja da se približimo Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Suradnja naših dviju ustanova, za nas ima osobito značenje jer je Akademija jedino mjesto u bližem nam susjedstvu koje akademski obrazuje lutkare'', dodaju.

''U ovoj sezoni smo po prvi puta a u sklopu Advent byWinterville2019. pokrenuli Malo lutkarsko kazalište kao jednu vrstu uličnog teatra koji je izuzetno dobro primljeno od posjetitelja a po prvi puta smo u Mostar doveli i Inspektora za čistoću čizmica sv. Nikole.Oba programa su više nego uspješno realizirana a slične projekte planiramo nastaviti raditi u ovog Adventa u našem gradu'', zaključuju iz Lutkarskog.

Kopirati
Drag cursor here to close