Dodjela nagrada

Završen natjecateljski dio 'Mostarske liske': Slijedi proglašenje najboljih

Kultura / Kazalište | 29. 04. 2017. u 00:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Malu lisku' stručnog žirija za najboljeg glumca večeri za ulogu u predstavi 'Odumiranje međeda' Narodnog pozorišta (Branko Ćopić/režija: Emir Kapetanović) osvojio je glumac Šerif Aljić. I ova predstava bila je rasprodana i za nju se tražila karta više.

'Odumiranje međeda' je bila posljednja predstava u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije 'Mostarska liska', koji završava u subotu, 29.4. u 20 sati dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima po odluci stručnog žirija, žirija medija i publike. Svečanost zatvaranja festivala počinje u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, a festival će svečano zatvoriti predsjednik stručnog žirija Ademir Kenović, višestruko nagrađivani režiser, producent i scenarist.

U čast nagrađenih po prvi put na festivalu gostuje predstava iz Slovenije – 'Stari klovni' Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica. Glumac Šerif Aljić je nakon dodjele 'Male liske' za najboljeg glumca večeri bio i sretan i iznenađen. Ovo mu je prva 'Mala liska' za glumačku ulogu, i time i njegova najdraža.

"Nagrada mi znači puno i zaista je nisam očekivao. Nemam veliku ulogu u predstavi, tako da mi je nagrada još draža. Ne znam šta da kažem, osim hvala žiriju, hvala publici, hvala medijima... Zadovoljan sam prije svega što festival traje - kada sam imenovan za direktora Narodnog pozorišta Mostar 2004. godine, gotovo zaboravljeni festival sam obnovio nakon 13 godina – 1991. je održano prvo izdanje festivala, kao i to što sam na neki način ja bio taj koji je odredio kako će se 'Mala liska' dodjeljivati – nakon svake izvedene predstave", kaže Aljić.

U predstavi uz njega igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić.

O predstavi 'Stari klovni': U hodniku bez prozora, na vratima je zakačen oglas za posao. Izgleda, kandidati za posao će biti tri stara poznanika. Ostarjeli cirkusanti Filippo i Niccolo nekada su bili slavni tandem, ali njihovo drugarstvo sada je na kušnji jer je samo jedna 'mala uloga za klovna u godinama' na raspolaganju.

Uskoro im se u čekanju pridružuje Peppino, njihov nekadašnji učitelj i mentor. Radost njihovog susreta je pomračena napetošću i tenzijama; njih trojica su očajni jer su zaboravljeni i osuđeni na gorku samoću... (Predstava je titlovana – s prevodom na naš jezik).

Cijena ulaznice je 10 KM i u prodaji su na blagajni NPM-a. Radno vrijeme blagajne je od 9 do 14 sati, pa od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a.

Stručni žiri 'Mostarske liske' radi u sastavu Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić; žiri medija: Maja begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić; žiri publike Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Generalni sponzor 14. 'Mostarske liske' je Addiko Bank. Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV, Radio Gradska Mreža i LED Media.

Kopirati
Drag cursor here to close