Identitluk

Za kraj godine nova premijera u HNK Mostar

Predstava će premijerno biti izvedena u HNK Mostar 18. prosinca u 20:00 sati, a u sljedećoj godini bi trebala gostovati u dvadesetak bosanskohercegovačkih gradova,
Kultura / Kazalište | 15. 12. 2019. u 13:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S identitetom ne treba postupati, ne treba ga progoniti, ni puštati mu na volju: treba ga promatrati, smireno proučavati, razumjeti i potom ukrotiti, pripitomiti... – odlična je misao libanonskog Francuza Amina Maaloufa kojom se može sažeti njegov esej  „U ime identiteta“ po čijim motivima nastaje predstava „Identitluk“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar i Studijem za izvedbene umjetnosti.

Predstava će premijerno biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 18. prosinca u 20:00 sati, a u sljedećoj godini bi trebala gostovati u dvadesetak bosanskohercegovačkih gradova, manjih i većih, te na taj način približiti publici ovu osjetljivu temu. Zanimljivo je da je ovo autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumaca koji su smišljeno došli na ideju sudara identiteta na jednom seminaru na kojemu je polazišna točka čitanje Maaloufovog eseja.

Predstava je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ideja da se teatar bavi ovim pitanjem je potekla upravo od njih.

„Početna ideja je bila da se radi po knjizi Amina Maaloufa i ona mi se jako svidjela jer je knjiga sjajna i u potpunosti sam se složila s ljudima iz IOM-a da je vrlo aktualna i vrlo primjenjiva na društvenu situaciju u kojoj živimo. No, teatar kao poseban prostor komunikacije ima svoja pravila tako da smo zapravo proizašli samo iz motiva eseja, a na jedan teatarski razigran način kasnije smo se bavili satiričnim prikazom krajnjih posljedica vrlo plitko shvaćenih identiteta u BiH“, rekla nam je redateljica predstave Tanja Miletić Oručević.

Ovakve teme zahtijevaju satiru i njenom primjenom upućuje se oštrica ambijentu u kojem živimo, ali se satiričnim teatrom publici približavaju i teme o kojima je inače mučno govoriti, ali ih i slušati. Glumac HNK Mostar Ivan Skoko to objašnjava time da se ljudi prepoznaju kroz humor. „Nadam se da će naša publika upravo to i učiniti, vidjeti jedan dio sebe ili makar prepoznati nekoga drugoga. Cijeli smisao predstave je da pokažemo besmisao određenih ponašanja“, kaže  Skoko.

Njegov kolega u predstavi Dražen Pavlović dodaje da predstava jeste smiješna, ali smiješna sa značenjem i istodobno ozbiljna jer su okolnosti u kojima se živi smrtno ozbiljne. „Mislim da smo napravili predstavu koja komunicira s publikom na prije svega ljudskoj razini, na razini prepoznavanja, nepretenciozno, ali i predstavu koja hrabro dekonstruira nacionalizam, religiju i općenito se igra s tenzijom koja je nedvojbeno prisutna među narodima u BiH. A lijepo i glumimo moram priznati“, kaže nam Dražen.

Satira ukazuje i prokazuje i možda njezin način jeste humorističan, ona je itekako realna te u ljudima može probuditi kolektivnu svijest koja dalje vodi ka promjeni 

U predstavi glume: Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Scenografiju i kostimografiju radi Sabina Trnka. Autor glazbe je Husein Oručević, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close