Woody Allen u Mostaru

Čeka nas komedija s pucanjem, bez pjevanja, s happy endom

Radi se o tekstu Woodyja Allena, koji je premijerno izveden 1969. godine na Broadwayu. Predstava je doživjela pohvale i kritike i publike, te je u sljedećih godinu i pol dana odigran čak 453 puta.
Kultura / Kazalište | 18. 12. 2018. u 11:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru izvest će u srijedu, 19. prosinca, premijeru kazališne predstave "Sviraj to ponovno, Sam", redatelja Marija Kovača.

Radi se o tekstu Woodyja Allena, koji je premijerno izveden 1969. godine na Broadwayu. Predstava je doživjela pohvale i kritike i publike, te je u sljedećih godinu i pol dana odigran čak 453 puta.

Po riječima redatelja predstave, kada je s dramaturgom Draganom Komadinom dogovarao koju predstavu će postaviti, odlučili su se za komediju, jer su proteklih sezona repertoarom mostarskog kazališta prevladavale predstave "tamnije tematike".

Foto: Bljesak.info / Woody Allen u Mostaru: U srijedu premijera komedije 

''Woody Allen, osim što je atraktivno ime i svatko će htjeti doći vidjeti njegovu predstavu, sa sobom donosi urbanu komediju, građansku komediju, u kojoj se poigrava ratom u kojem nema pobjednika, a to je rat između spolova (ja sam u tom ratu uvijek bio pacifist i gubitnik). U klasičnoj žanrovskoj odrednici, moglo bi se reći da je to komedija s pucanjem, bez pjevanja, s happy endom'', kazao je Kovač.

Istaknuo je kako redatelji često raznim efektima na pozornici pokušavaju krpati nedostatak glumačkih mogućnosti, no, po njegovim riječima, to ovdje nije slučaj i naglasak je isključivo na glumcima.

''Iako se radi o komediji, ovo nije predstava u kojoj ćemo krenuti od početka u salve smijeha. Htjeli smo kreirati jedan svijet i uvesti gledatelja u taj svijet u kojem će ljudi prepoznati neke situacije iz svojih života. Iako je komad star već pola stoljeća, on je izrazito aktualan jer se radi o vječnoj temi'', kazao je Kovač.

Ravnatelj HNK u Mostar Ivan Vukoja kazao je da je mjesec prosinac bio iznimno uspješan za tu kazališnu kuću. Na festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu predstava "Preobražaj" dobila je Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini, dok je predstava "Gnijezdo" dobila priznanje za najbolju predstavu na sarajevskom festivalu Dani Jurislava Korenića.

''Ove nagrade pokazatelj je da u našem kazalištu radimo kvalitetno, sustavno i kreativno, i drago nam je kada publika i stručna kritika to prepoznaju'', poručio je Vukoja.

Foto: Bljesak.info / Woody Allen u Mostaru: U srijedu premijera komedije 

Mario Kovač čestitao je glumcima i vodstvu HNK u Mostaru na dobivenim nagradama:

''Umjetnost nije sport da se uspjesi mjere nagradama i brojkama, ali svakako je zadovoljstvo dobiti priznanje struke. Meni je drago da radim ovdje u ovom trenutku uzleta za mostarski HNK, jer sam na neki način zloupotrijebi taj entuzijazam kod glumaca koji su puno lakše izdržavali višesatne probe za našu novu predstavu. ''

Premijera predstave, u kojoj igraju Robert Pehar, Angela Bulum, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret i Nikolina Marić, zakazana je za srijedu, 19. prosinca, u 20 sati, a prva i druga repriza slijede 20. i 21. prosinca.

Ulaznice za premijeru i prvu reprizu su rasprodane, a ostalo je još nešto karata za drugu reprizu.

Kopirati
Drag cursor here to close