Izgubili prijateljicu i kolegicu

Vijest o smrti pogodila kolege - Mira Furlan bila je odlična glumica i veliki borac

Mira Furlan, jedna od najboljih filmskih glumica bivše Jugoslavije
Kultura / Kazalište | 22. 01. 2021. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest o smrti legendarne jugoslavenske glumice Mire Furlan pogodila je njene kolege, u ljudskom i profesionalnom smislu.

Glumica Mira Banjac pamtit će je kao mirnu i tihu osobu, profesionalca u svom poslu, ali prije svega kao prijatelja.

''Bila je odlična glumica, veliki borac. Nosila je neki svoj teret. Nije bila rado viđena u svojoj domovini (Hrvatskoj), ali je ona to nosila gospodski. Nosila je to u sebi'', naglasila je Banjac. Posebno se sjeća suradnje s Mirom Furlan u filmu 'Lepota poroka'.

Video: Lepota poroka


Glumac Voja Brajović svrstao je Miru Furlan među ljude koji su svojim likom i djelom oplemenjivali dušu. Njena smrt, kaže, nenadoknadiv je gubitak.

''Odlaze osobe koje su vam nešto značile u životu, ode i osoba kojoj ste vi nešto značili. To je, nekako, dvostruki gubitak. Bila je inspirativna. Koliko god radoznala i kreativna, toliko i inspirativna '', ističe Brajović.

Bila je, kaže, umjetnica u pravom smislu te riječi. Imali su kvalitetnu suradnju. Iz mnoštva ističe da su zajedno, devedesetih godina, igrali 'Pozorišne iluzije' Pjera Korneja, u režiji Slobodana Unkovskog, za koju kaže da je jedna od najznačajnijih predstava koja je igrana na ovim prostorima.

Filmski kritičar i glavni trener Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu Dejan Dabić kaže za Miru Furlan da je jedna od najboljih filmskih glumica bivše Jugoslavije, nagrađena na Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu za uloge u filmovima "Pismo-glava" Bate Čengića, "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "'Tour" Gorana Markovića.

Video: Pismo glava

''Kad sam danas čuo tužnu vest, sjetio sam se masterklasa u regiji na kojem sam prisustvovao. Sve je bilo super, ali bio sam zbunjen kad su joj studenti postavljali pitanja samo o američkom dijelu njene karijere, a ne o onom mnogo boljem i glumački inspirativnijem - jugoslavenskom. To sam joj rekao na kraju, na što je samo kratko odgovorila "Navikla sam se!"'', kazao je Dabić u izjavu za Fenu, nakon vijesti o smrti Mire Furlan.

Legendarna jugoslavenska glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Glumila je u kazalištu, TV serijama i filmovima.

Kopirati
Drag cursor here to close