Mostarsko ljeto 2021

Veliko zanimanje publike za 'Kokošku'

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i uopće može li se povući jasna distinkcija između kazališta i života.
Kultura / Kazalište | 23. 06. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2021“ Pozorište mladih iz Sarajeva u utorak večer je u mostarskom Narodnom pozorištu izvelo urnebesnu komediju “Kokoška”, autora Nikolaja Koljada, u režiji Admira Glamočaka.

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i uopće može li se povući jasna distinkcija između kazališta i života.

Mostarska publika prepoznala kvalitetu

Bosanskohercegovački filmski i kazališni  glumac hercegovačkih korjena Mirza Tanović je prije izvođenja izrazio zadovoljstvo zbog nastupa pred mostarskom publikom, koja je, kako je istaknuo, uvijek znala prepoznati kvalitetu.

“Drago mi je da se Mostarcima u okviru ove manifestacije nude raznovrsni kulturni sadržaji jer su se nesumnjivo, kao i svi, zaželjeli i kulturnog i društvenog života općenito”, istaknuo je Tanović.

Mladi glumac mostarskih korjena Sanin Milavić, koji je također dio glumačkog ansambla, naglasio je da se predstava “Kokoška” igra već deset godina, ali sa istim žarom.

“Ovo je naše drugo izvođenje u Mostaru i drago nam je da nam je pružena prilika da se ponovo družimo s mostarskom publikom”, istaknuo je Milavić.

Glumac Alen Muratović je istakao da je cijelom glumačkom ansamblu teško palo vrijeme pandemije.

Duševna relaksacija

“Jednako kao i publika i mi smo s olakšanjem doživjeli ovu povoljniju epidemiološku situaciju. Drago mi je da ćemo u ovoj vreloj mostarskoj noći svi zajedno imati jednu duševnu relaksaciju”, naglasio je Muratović.

U predstavi “Kokoška” igraju još Damir Kustura i Mario Drmač.

Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima teatarska umjetnost predstavlja osnovni uslov egzistencije.

Zanimljivo je da u ovoj predstavi muški glumci imaju ženske uloge.

Za večerašnji sadržaj kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” vladao je veliki interes publike, među kojom je bilo zaljubljenika u pozorišnu umjetnost iz cijele Hercegovinu.

Mostarski festival kulture nastavlja se sutra, također u Narodnom pozorištu,gdje će u 20 sati Zijah Sokolović odigrati kultnu monodramu CABAres CABArei, koju izvodi već 25 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close