Roš Hašana

Večeras počinje Židovska nova godina: Početak novog životnog ciklusa

Kultura / Kazalište | 20. 09. 2017. u 09:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovska nova godina, 5778. prema židovskom kalendaru, počet će večeras sa zalaskom Sunca. Običaji povodom Židovske nove godine razlikuju se od zemlje do zemlje. Uglavnom, razlika je u jelima koja se služe, zavisno koje voće ili jelo je dostupno u kojem dijelu svijeta.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci govorio je o običajima i značaju Nove godine za Židove kako u BiH tako i u svijetu.

"Naravno, to nije prvi mjesec u židovskom kalendaru nego je sedmi, ali je početak ciklusa kada se ubiru plodovi i kada se ima oko čega zabaviti. Sam početak Nove godine je praznik kojim se obilježava razdoblje koje je više ispred nas nego iza nas. Naime, od tada pa sljedećih deset dana se ustvari ispituje pred Bogom kakvi smo bili u protekloj godini, da li spadamo u one koji su odmah upisani u knjigu života za sljedeću godinu, ima i onih koji to nisu zaslužili", pojasnio je Finci.

Većina je, kako je kazao, između to dvoje, niti su dobri niti loši, pa su na preispitivanju. Da bi postigli to preispitivanje, Finci je objasnio, redovno se mole Bogu, javlja Anadolija.

Posebnih obaveza oko hrane nema, međutim, običaj je da na stolu uvijek bude riba "da bi bili glava među narodima, a ne rep".

"I da se umnožavamo onoliko koliko ima i ribe u moru. S druge strane, treba da bude i nar da godina koja je pred nama bude ispunjena kao što je i nar ispunjen zrnima pogotovo što u naru, kažu, ima 613 zrna, upravo koliko ima i zapovijedi u Tori", istakao je Finci.

Specifična je i čestitka koja se povom ovog židovskog praznika, koji se negdje u svijetu slavi jedan, a negdje dva dana, upućuje.

"Ono što je važno reći jeste da čestitke koje se upućuju uglavnom glase: Da budeš upisan u knjigu života", kazao je Finci.

Elma Softić-Kaunitz, glavni tajnik Židovske zajednice u Sarajevu, pojasnila je da se nekada dogodi da Nova godina pada u rujnu, a nekada u listopadu.

"Ono što je važno spomenuti jeste da nema nekih velikih gozbi za Židovsku novu godinu, ali postoji običaj umakanja jabuka u med. Simbolika je u tome da nam sljedeća godina bude slatka kakav je med. Početak Nove godine znači početak novog životnog ciklusa za nas", ispričala je Softić-Kaunitz.

Židovi u Sarajevu uglavnom prvu službu za Novu godinu održe u prostorijama Starog hrama u Muzeju Židova na Roš Hašana (molitva uoči Nove godine) nakon čega slijedi i tradicionalna večera.

"Kod nas je običaj da svi zajedno slavimo praznike, tako da to činimo i za Novu godinu. Za ovu Novu godinu nema nervoze i gužve kako to bude u vrijeme pred 1. siječanj. Susjedi i prijatelji, ukoliko vide neki prilog na televiziji, sjete se i nazovu da čestitaju. Nije običaj da se dolazi u posjetu", kazala je Softić-Kaunitz.

Kopirati
Drag cursor here to close