Šutnja NIJE zlato

''Vaginini monolozi'' o nasilju: Puno je opasne tišine!

Zašto su “Vaginini Monolozi” važni za Mostar?
Kultura / Kazalište | 07. 03. 2019. u 17:51 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 14 godina, na inicijativu skupine žena koje žive i djeluju u Mostaru i koje žele otvoriti konverzaciju o ženskim iskustvima i pričama koje nas u isto vrijeme razdvajaju i povezuju,  održat će se scenska izvedba ''Vagininih monologa'' po tekstu autorice Eve Ensler.

Neformalna grupa žena uključuje Mostarke i žene koje trenutno žive u Mostaru. Grupa se kroz dva mjeseca jednom tjedno sastajala, kako bi podijelile vrijeme, energiju i strast za društvenu pravdu kroz predstavu “Vaginini Monolozi”.

''Mnoge od nas su individualno uključene u projekte u Mostaru i vezane za Mostar, ali nikada nismo skupa djelovale, tako da je ovo izvrsna prilika za našu suradnju. Vjerujemo da ćemo nastaviti djelovati u nekom kapacitetu'', rekle su za Bljesak.info članice ove neformalne grupe.

Članice smatraju, da se u javnosti treba puno više pričati ženskim pravima i iskustvima.

Zašto su “Vaginini Monolozi” važni za Mostar?

''Kroz naše razgovore, primijetile smo da priče o našim tijelima, seksualnosti i doživljaju žene su isprepletene zajedničkim temama. Međutim, kada smo razgovarale o ovim temama, svi smo imali isti osjećaj manjka javnog prostora za ovakvu vrstu razgovora. Smatramo da na našim prostorima postoji mnogo tišine oko ženske seksualnosti. Ta tišina je opasna jer nam ne dozvoljava da se međusobno povežemo kroz temu koja je jedna od najvažnijih dijelova životnog iskustva. Trebamo više ovakvih događaja u Mostaru - da otvorimo prostore za razgovore gdje svi - muškarci i žene - mogu slušati i učiti jedni od drugih, bez obzira koliko nam se teme čine neugodne'', smatraju članice ovog ženskog tima.

Inače, odigravanje predstave “Vaginini Monolozi” u Mostaru je humanitarnoga karaktera. Svi prilozi idu za pomoć financiranja Sigurne kuće u Mostaru, a tim ''Vagininih monologa'' smatra da  su ove jako važne institucije nedovoljno cijenjene.

''Sigurne kuće za žene su često necijenjene i nedovoljno financirane. Ovo je činjenica povezana s tišinom o nasilju nad ženama, zato što nećemo obratiti pažnju na ono što ne znamo ili  u što ne vjerujemo. Nedostatak podrške institucija za žene i probleme žena nije nešto novo. Međutim, kroz akcije kao monologe, mi možemo istovremeno povećati svijest i podržati ono u što vjerujemo, što je super'', smatraju članice ovog tima, koje su kažu, izabrale Sigurnu kuću za žene Mostar, iz dva razloga.

''Prvi, zato što je obavezno za svaku izvedbu Vaginih Monologa, 90 posto prihoda donirati lokalnoj ženskoj organizaciji i ostalih 10 posto prihoda su namijenjene, ove godine tih 10 posto ide ženama u zatvoru. Drugi razlog je što snažno vjerujemo da žene trebaju sigurne prostore, posebno u patrijarhalnim društvima kao što je BIH, a ŽeneBIH omogućuju taj prostor. Dok se nasilje ne zaustavi, izuzetno je važno podržati i promovirati rad ŽenaBIH'', smatraju članice ove neformalne grupe.

Dijalog o seksualnosti i nasilju

U bh.društvu se zadnjih godina počelo pričati više o nasilju nad ženama, no smatraju nije dovoljno samo ispričati priče.

''Predstava dotiče i temu seksualnog nasilja, no Vaginini Monolozi su prvenstveno skup priča o ženama koje posjeduju svoja iskustva - dobra i loša - i kroz taj čin prepričavanja se one vraćaju u život. Naravno da nije “dovoljno” ispričati naše priče. Iz naših priča teče aktivizam. Nadamo se da ćemo kroz našu izvedbu potaknuti dijalog o ženskoj seksulanosti i problemima s kojima se žene susreću, uključujući i nasilje'', smatraju ove žene.

O temi nasilja nad ženama se treba još više govoriti i djelovati, smatraju članice tima Vagininih monologa, a nadaju se da one svojom predstavom daju skroman doprinos.

Šutnja NIJE zlato

''Prije svega, iz našeg pristupa bitno je odnositi se prema osobama koje su preživjele nasilje kao “preživjele” a ne kao “žrtve”. Riječ “žrtva” zatvara dijalog, dok “preživjela” ukazuje na konstruktivnu budućnost i život. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice navodi da 52,8% žena prolazi kroz nasilje u BiH.  O ovoj temi se mora više govoriti i djelovati. “Vagini Monolozi” su naš skroman društveni doprinos, kroz koji se nadamo potaknuti društvo na razmišljanje i dijalog. Kroz naš doprinos - izvedbu “Vaginih Monologa”, potičemo institucije da više djeluju za žene koje su preživjele nasilje. Također, izvedbom ukazujemo na mnoge probleme, koji dotiču žene. Nadamo se da će Mostarci nakon izvedbi otvoriti teme ženske seksualnosti i problema nasilja. Također se nadamo da će se više neformalnih grupa i inicijativa za projekte pokrenuti u periodu nakon izvedbe'', poručile su.

Nije jednostavno odgovoriti na pitanje, kako preventivno djelovati, no članice ove neformalne grupe, jasno poručuju da 'šutnja NIJE' zlato.

'''Znate onu izreku “šutnja je zlato”? To ne smije biti pristup nasilju. Da, trebamo odgajati djevojčice da budu jake i da govore za sebe, ali također moramo raditi na otporu takozvanoj “otrovnoj muškosti” (toxic masculinity). Moramo podcrtati da su dječaci kao i sva djeca bića koja vole, koji su ljubazni i mirni. Žene i muškarci bi trebali biti saveznici jedni drugima, te nam je ljudska obveza  reagirati i pomoći kada vidimo nasilje ili nagovještaje istog'', kažu čanice tima Vagininih monologa za Bljesak.info.


Izvedbe Vagininih monologa u Mostaru planirane u dva termina, večeras, 7. ožujka u OKC Abrašević s početkom u 20 sati, te na Dan žena 8. ožujka u Mostarskom teatru Mladih u 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close