Nakon 14 godina

''Vaginini monolozi'' u Abraševiću i eMTeM-u

Izvedbe su planirane u dva termina, 7. ožujka u OKC Abrašević s početkom u 20 sati, te 8. ožujka u Mostarskom teatru Mladih u 19 sati.
Kultura / Kazalište | 04. 03. 2019. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Nakon 14 godina, na inicijativu skupine žena koje žive i djeluju u Mostaru i koje žele otvoriti konverzaciju o ženskim iskustvima i pričama koje nas u isto vrijeme razdvajaju i povezuju,  održat će se scenska izvedba ''Vagininih monologa'' po tekstu autorice Eve Ensler.

Izvedbe su planirane u dva termina, 7. ožujka u OKC Abrašević s početkom u 20 sati, te 8. ožujka u Mostarskom teatru Mladih u 19 sati.

''Vaginini monolozi'' nastali su prema dvjestotinjak stvarnih priča žena iz različitih dobnih i socijalnih skupina iz svih krajeva svijeta. Sve je počelo 1993. kad je Američka aktivistkinja i književnica Eve Ensler vidjela sliku bosanskih žena na naslovnici časopisa u sred New Yorka. Htjela je znati tko su one i  što su proživjele.

Nakon toga, otputovala je u BiH u kojoj je i trajao rat. Sjedeći u krugu sa ženama koje su proživjele najgore oblike nasilja, slušala je priču za pričom. Priče su bile o istim temama;  žensko tijelo, ženske boli te iskustva koja su motivirala Eve da napiše ''Vaginine monologe''.

Nakon što je završila svoje putovanje pričajući s prijateljicama, susjedama i poznanicama o sličnim temama kao i sa ženama u BiH, primijetila je da je postala spona između žena različitih vjera, rasa i nacija koje povezuju slični problemi.

Godine 1996. sastavila je sve tekstove i priče koje je prikupila te pripremila performans ''Vaginini monolozi'' u New Yorku. Monolozi su postali interpretacija svega onog što je čula zadnje tri godine te pokret kojim se želi okončati nasilje nad ženama.

Nakon toga, 1998 je napravila organizaciju "V-Day", koja je postala baza od koje su monolozi počeli putovati u čitav svijet i kojoj je najveća misija borba protiv nasilja nad ženama.

''Vaginini Monolozi'' su postali važan dio rada organizacije kojeg svake godine izvode aktivistkinje iz svih zemalja u razdoblju od 1. veljače do 8. ožujka . To razdoblje postalo je poznato za borbu protiv nasilja nad ženama.

Aktivistkinje iz cijeloga svijeta koje izvode monologe 90 posto zarade od izvedbi doniraju za organizacije koje rade protiv nasilja i koje se bave osnaživanjem žena. 10 posto donira se za ''V-Day'' organizaciju za rad s fokus grupama.

Ove godine, fokus V-Day organizacije i kampanje su žene koje  su završile u zatvoru i  čije je zatvaranje povezano s ranijim iskustvima seksualnog nasilja koje su doživjele. 

Prihod od ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe za Sigurnu Kuću Udruženja "Žena BiH" Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close