Već u pripremi za sljedeću

Uspješna sezona za Lutkarsko kazalište Mostar

Nedavno je Lutkarsko kazalište sudjelovalo na 27.SLUK - Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske gdje je u OFF programu za osječku publiku igralo predstavu Čudnovate zgode šegrta Hlapića.
Kultura / Kazalište | 05. 07. 2019. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 15. lipnja 2019. odigrana je posljednja predstava u dvorani Lutkarskog kazališta Mostar za sezonu 2018./2019.

Lutkarsko kazalište na tragu uspješne suradnje s Gradom Mostarom u provedbi projekata EE (energetske efikasnosti) dalo je svoj doprinos edukativnom tjednu energijske efikasnosti koju je, kao partner, u provedbi projekta Interreg MED IMPULSE organizirao Grad Mostar.

''Tom prilikom smo našim mališanima darovali besplatnu izvedbu predstave Puna vreća želja. Predstava Puna vreća želja je nastala u okviru projekta Interreg IPA CBC IRENE kojeg uspješno sa svojim partnerima provodi Grad Mostar'', navodi se u priopćenju Lutkarskog kazališta Mostar.  

U sezoni 2018./2019. odigrali su ukupno 105 predstava. Osim njihovih predstava koje su se igrale u redovnom subotnjem terminu u 11 sati, Lutkarsko kazalište je imalo  i pet gostovanja odnosno nastupilo je Zagrebačko kazalište lutaka sa predstavom Maca papučarica, Pozorište za decu Kragujevac sa predstavom Hrabri olovni vojnik, Umjetnička organizacija GLLUGL Varaždin sa predstavom  Dindim, o nježnosti, Kazalište lutaka Zadar sa predstavom  Koliko je duga jedna priča i Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom Prije nego dijete zaspi.

Foto: PR / Predstava za bebe u Lutkarskom kazalištu Mostar 

''Naše kazalište je u ovoj godini premijerno izvelo dramsku predstavu ''Moj prijatelj Bumbi'' 21. veljače. Predstava je u cijelosti autorski projekt splitskog glumca lutkara i redatelja Siniše Novkovića. Predstavu je već vidjelo preko 2000 djece i  izvedena je u okviru programa Mostarskog proljeća, Matice hrvatske 2019. i na Međunarodnom festivalu zabavljača u Trebinju. Sezona nam je osim dobrih predstava, druženja i suradnji donijela i nekoliko priznanja. U rujnu 2018. smo sudjelovali na 23. Susretima kazališta lutaka BIH u Bugojnu s predstavom Zmaj i princeze gdje smo primili  dva važna priznanja: nagradu za najbolju predstavu od dječjeg žirija, te priznanje od stručnog žirijaIvanu Nevjestićuza glumu i animaciju za ulogu Zmaja'', podsjeća ravnateljica Ružica Bošković.

Nedavno je Lutkarsko kazalište sudjelovalo na 27.SLUK - Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske gdje je u OFF programu za osječku publiku igralo predstavu Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

U završnoj večeri SLUK-a Jadranka Popović Miljko dobila je priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu od Organizacijskog odbora 27.SLUK-a, a predstava Mire Gavrana Puna vreća želja dobila je Povelju Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Foto: PR / Lutkarsko kazalište Mostar

U ovoj sezoni glumci Lutkarskog kazališta su gostovali na festivalima u Brčkom, Bugojnu, Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Trebinju. Također, nastavljena je suradnja sa Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek pa su tako njihova četiri glumca sudjelovala na radionicama na Lutkokazu koji svake godine organizira spomenuta Akademija.

Osim nabrojanih aktivnosti koje smo uspješno realizirali u ovoj sezoni  imamo izvedbu predstave Vuk i kozlići u KIC Tomislavgrad 10. srpnja, a trenutno pripremaju i novu predstavu. Riječ je o predstavi Junaci Pavlove ulice  u režiji  Tamare Kučinović na kojoj su počeli raditi prije tjedan dana. Premijera je planirana u mjesecu rujnu, u sezoni 2019./2020.

Kopirati
Drag cursor here to close