Najveći sporedni glumac

Umro slavni glumac Harry Dean Stanton

Kultura / Kazalište | 16. 09. 2017. u 08:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki karakterni glumac Harry Dean Stanton, najveći sporedni glumac kako su ga nazivali, no koji će se pamtiti po glavnoj ulozi u filmu "Pariz-Teksas" umro je u 91. godini.

Stanton je umro u petak u bolnici u Los Angelesu, izvješćuje Hollywood Reporter navodeći Stantonova agenta.

Bogata umjetnička karijera tog karakternog glumca mršava, melankolična lica trajala je 60 godina, ispunjena ulogama u više od 70 filmova i 50 tv epizoda. Ostat će zapamćen među ostalim po ulogama u filmovima "Cool Hand Luke", "Paris, Texas", "The Godfather II", "Alien", "Repo Man", "Pretty in Pink" i drugim.

Najčešće je igrao sporedne uloge u kojima bi katkad rekao vrlo malo, na specifičan iznimno dojmljiv način, javlja HRT.

''On je jedan od onih glumaca koji znaju da je njihovo lice priča'', rekao je njegov prijatelj Sam Shepard, dramski pisac i glumac u dokumentarnom filmu 2012. "Harry Dean Stanton: Djelomice fikcija". Shepard je također umro ove godine u dobi od 73 godine.

Stanton duguje glumcu Jacku Nicholsonu za dragocjen životni savjet koji mu je dao. Nicholson je napisao ulogu za Stantona u vesternu "Ride with Whirlwind" i rekao mu: "Pusti da odjeća odglumi i samo igraj sebe". Stanton je o tome za Entertaiment Weekly kazao: ''Nakon što mi je Jack to rekao, moj cjelokupni pristup glumi se otvorio''.

Stanton je radio s mnogim istaknutim holivudskim redateljima, među kojima su Frances Ford Coppola, Sam Peckinpah, Martin Scorsese, Ridley Scott, David Lynch i dr.

Dva su filma obilježila njegovu reputaciju u Hollywoodu: "Repo Man" i "Paris, Texas". U "Paris, Texasu" koji je napisao Sam Shepard, a režirao Wim Wenders, Stanton igra emocionalno slomljena čovjeka koji pokušava ponovno spojiti komadiće svog života i svoju obitelj - za tu ulogu mnogi u Hollywoodu smatraju da je poznati glumac trebao biti nominiran za Oskara.

Uz glumu, Stanton je bio i glazbenik, svirajući redovito u Los Angelesu i ponekad na turnejama sa svojim Harry Dean Stanton Bandom, u kojemu je pjevao i svirao gitaru i harmoniku.

Nije se nikada ženio, a jednom prilikom je u intervjuu rekao da ima "jednoga, možda dva" sina.

Kopirati
Drag cursor here to close