Festival

U Sarajevu otvoren prvi Postfest

Otvaranje je obilježila predstava ''Noć Helvera'' u izvedbi studenata Akademije dramskih umjetnosti u Novom Sadu, Aleksandre Arizanović i Rastka Mićića, pod mentorstvom Borisa Isakovića.
Kultura / Kazalište | 29. 11. 2019. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Otvorenoj sceni Obala u Sarajevu  28. studenog započeo je Pozorišni studentski festival Postfest, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASASU).

Festival je otvoren performansom Anje Kraljević, mlade glumice i studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Foto: PR / U Sarajevu otvoren prvi Postfest

Nakon performansa kratkim govorom se obratio publici direktor i organizator Festivala Zlatko Sofović, koji je zvanično otvorio Festival i poželio dobrodošlicu gostima i sudionicima Festivala.

Otvaranje je obilježila predstava ''Noć Helvera'' u izvedbi studenata Akademije dramskih umjetnosti u Novom Sadu, Aleksandre Arizanović i Rastka Mićića, pod mentorstvom Borisa Isakovića, navodi se u PR priopćenju.

Foto: PR / U Sarajevu otvoren prvi Postfest

Komad poljskog pisca Ingmara Vilkvista se bavi Klarom i Helverom koji proživljavaju svoje posljednje sate skupa. Klara je Helverova posvajateljica i jevrejka , a Helver je mladić sa posebnim potrebama. Njihova intimnost i skromni život bivaju ugroženi terorom nacizma i fašizma koji im uskoro pokuca na vrata. Helver, koji je fasciniran nasictima i njihovim uglancanim uniformama pokušava prenijeti svoju fascinaciju i na Klaru. Ona shvata da niti jedno od njih neće uspjeti preživjeti taj rat i odluči okončati njihove živote.

Foto: PR / U Sarajevu otvoren prvi Postfest

Kroz ovu tragičnu priču prikazan je odnos dvoje ljudi koji se istinski vole i da život jednog bez onog drugog nema smisla. Njihova smrt, koja je tragična i bolna, je jedini način na koji su njih dvoje mogli ostati zajedno. Mladi glumci su uspjeli da svojom spretnošću i nevjerojatnom energijom oduševe sarajevsku publiku, te je početak ovog Festivala obilježen kvalitetnom i vrhunski izvedenom predstavom.

Kopirati
Drag cursor here to close