Online

Petak uz NPM: Nasmijte se uz komediju Soboslikar

"Soboslikar" je tipična engleska farsa iz spavaće sobe, žanr koji uključuje nepristojne šale, nevjerojatne situacije u kojima se ljubavnici zateknu, zamjenu identiteta, apsurdne slučajnosti i lupanje vratima.
Kultura / Kazalište | 05. 05. 2020. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 08. svibnja 2020. godine, od 20 sati, na online repertoaru NPM-a je komedija ''Soboslikar'' autora Donalda Churchilla, u režiji Emira Spahića. Predstava je premijerno odigrana 21. prosinca 2011. godine, a glumačku postavu čine: Emir Spahić, Amela Kreso i Maja Zećo.

Komedija situacije i intrige, dinamična, lagana i moderna. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, period seksualne revolucije, studentskih protesta i rock'n roll-a.Dinamičnom i inventivnom igrom akteri ove predstave, koristeći sredstva komedije, ne daju odgovore već postavljaju pitanja, te publici ostavljaju mogućnost propitivanja uzroka rušenja ustaljenih etičkih normi usko vezanih za brak, povjerenje, preljubu, sreću, pravdu...

"Soboslikar" je tipična engleska farsa iz spavaće sobe, žanr koji uključuje nepristojne šale, nevjerojatne situacije u kojima se ljubavnici zateknu, zamjenu identiteta, apsurdne slučajnosti i lupanje vratima.

Tajming je kritičan u farsi, sve mora biti spot-on kroz čitavu predstavu, i apsurdno je da ako imate trenutak da razmislite o tome, počinje da tone. Tu je šamar, zatim komedija proizašla iz fizičkog izraza, ali najviše humora u stvari dolazi iz karaktera. Možda ''Soboslikar'' nije najsmješnija farsa koju ćete gledati, i ponekad se čini kako se Churchill bori da nađe humor u situacijama u koje je postavio likove.

Međutim, likovi su živahni i glumci se zabavljaju uvlačeći publiku u svoju igru. ''Soboslikar'' ima dosta neobičnu strukturu. Počinje kao pomalo suhoparna komedija a zatim se razvija u brilijantnu farsu, ''onu koja će vas prisiliti da se skotrljate sa Vašeg naslonjača u gledalištu'', napisao je kritičar Garalt Mc’Laim.

Link putem kojeg će se moći pristupiti gledanju predstave ''Soboslikar'' bit će podijeljen i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close