Što te nema ...

U petak predstava o životu mostarskog pjesnika Alekse Šantića

Sevdah drama "Što te nema ... " po prvi put u povijesti postavlja na kazališne daske priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića
Kultura / Kazalište | 25. 02. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 28.02.2020 godine, s početkom u 20 sati je predstava "Što te nema ..." autorice Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sevdah drama "Što te nema ... " po prvi put u povijesti postavlja na ''daske koje život znače'' priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Predstavu karakterizira izvrsna glumačka postava tri kazališne kuće, kostimi karakteristični za period u kojem se radnja odvija, te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kojem je Šantić živio.

''U osvit 1889. godine, sa prvim beharom, budi se pjesnik, rodoljub, ujedinitelj, prosvjetitelj... Budi se na prostoru i u trenutku kada je biti pjesnik, rodoljub, ujedinitelj i prosvjetitelj bilo najteže i najpotrebnije. Danas, točno 130 godina kasnije, na mrtvom grobu porušenih nada, svjedoci smo da se pjesničko odrastanje Alekse Šantića u kulturno devastiranim prilikama, sukob duhovnog i materijalnog svijeta, pobuna ljubavi protiv društvenih stega i povrh svega nezaobilazne balkanske prilike i neprilike s kraja 19. i početka 20. vijeka ni po čemu ne razlikuju od naše svakodnevnice. U svom životu i stvaralaštvu Šantić je otvorenog srca zagovarao jedinstvo svih slovenskih naroda. Utoliko je poraz koji je doživio na ličnom planu tragičniji. Njegov poraz, poraz je svih nas. I mada se čini da će se borba erosa i tanatosa vječito nadvijati nad Balkanom, Šantićeva vizija jedinstva i sloge jedina je vizija koju treba slijediti i jedina koja ulijeva nadu da je svijetla budućnost na ovim prostorima ipak moguća'', zapisala je o predstavi autorica Marijana Aracki.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić, Ljiljana Čekić, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić, Vedran Vilogorac, Ivan Skoko, Elmedin Balalić Titi, Aleksa Krulj/Dino Spahić i Aljoša Golo/Igor Buhovac.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić.

ULAZNICE

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati.

Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close