'Logorilijada'

U Mostaru izvedena predstava o književniku Iliji Jakovljeviću

Održana pretpremijera predstave 'Logorilijada'
Kultura / Kazalište | 28. 05. 2018. u 22:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretpremijera predstave "Logorilijada", koja je nastala u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske Mostar upriličena je večeras u HNK Mostar. 

Riječ je o biografskoj drami o logorskim danima Ilije Jakovljevića, koju je režirao Ivan Leo Lemo, a za koju je scenski predložak napisao Dragan Komadina. 

"Logorovanje" je inscenacija logorskih dana Ilije Jakovljevića u dva režima i dva sustava. Njegove uzničke godine u ustaškom logoru Stara Gradiška te njegovo uhićenje i posljednji mjeseci života u komunističkom zatvoru nakon Drugog svjetskog rata. Na neki način to je jedna kondenzirana dramska sinteza njegovih posljednjih sedam godina života (1941-1948), temeljena na materijalu iz dvije knjige - "Konclogor na Savi", memoarskim bilješkama Ilije Jakovljevića iz ustaškog zatvora, napisanim tijekom 1943. u Zagrebu, a objavljenim tek 1999., te "Grobnica za Borisa Davidoviča", remek djelu komunističke logorologije Danila Kiša. 

Jakovljević je rođen 1898. u Mostaru, a školovao se u Sarajevu i Zagrebu, gdje je postao ugledni odvjetnik, književnik i novinar.  

U logor je otpremljen zajedno sa skupinom intelektualaca, već u listopadu 1941. U mjesecima koji su slijedili, druge su oslobađali, a Jakovljević je ostao u Staroj Gradiški sve do 17. prosinca 1942. No, time nije kraj njegovih nedaća. Nakon izlaska iz logora, Jakovljević u rujnu 1944. odlazi u partizane. Poslije propasti NDH, završetka rata i pobjede komunista, ponovno ga uhićuju. Ovaj put bez povratka. Poznat je samo datum smrti u zatvoru - 28. listopada 1948.  

"Logorovanje" želi u jednom suvremenom redateljskom ključu podsjetiti na vječno prokletstvo i sudbu intelektualca u totalitarističkim režimima, progovarajući o strahu kao glavnom obilježju oba sustava i o borbi protiv njega. Neprijatelji režima uvijek su oni, poput Jakovljevića, koji propitkuju kolektivističke koncepte, oni koji su prijetnja svojom intelektualnom karizmom, oni kojima je ljudskog dostojanstvo uvijek iznad nacionalnih ili internacionalnih dogmi. 

U predstavi igraju Robert Pehar, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Bojan Beribaka iz HNK Mostar, potom Branimir Vidić i Boris Matić iz KMD Dubrovnik te Ivo Krešić. 

Premijerna izvedba bit će odigrana u okviru Mostarskoga proljeća 29. svibnja u HNK Mostar, s početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close