Francuski institut

U Mostaru otvoren regionalni festival školskog frankofonog teatra

Od festivala frankofonog teatra, kako je dodala, očekuju jedno veliko druženje koje je upriličio francuski jezik.
Kultura / Kazalište | 09. 05. 2019. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni festival školskog frankofonog teatra otvoren je u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini i uz podršku Francuskog instituta iz Pariza. 

Na dvodnevnom festivalu sudjelovat će devet školskih trupa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a tema ovogodišnjeg izdanja je "Europa u cilju isticanja kulturne i lingvističke raznolikosti". 

Po riječima voditeljice mostarskog Ogranka Francuskog instituta Jasmine Zvonić, festival frankofonog teatra organizira se od 2009. godine i ove godine okuplja oko stotinjak sudionika, a riječ je o srednjoškolskim trupama koje izvode predstave na francuskom jeziku. 

- Tema ovogodišnjeg festivala je Europa, te ga i otvaramo danas, na Dan Europe. Učenici su pripremili predstave na tu temu po tekstovima koji postoje ili su čak i sami pisali tekstove. Interesantno će biti da vidimo kako oni doživljavaju Europu, s obzirom da su neki od njih već građani EU, i šta njima Europa uopšte znači - kazala je Zvonić. 

Edina Mandić Abdić, profesorica francuskog jezika iz Škole za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" iz Podgorice, istakla je kako drugi put sudjeluju na festivalu te da su ove godine u Mostar stigle tri grupe učenika iz Crne Gore. 

Od festivala frankofonog teatra, kako je dodala, očekuju jedno veliko druženje koje je upriličio francuski jezik. 

- Okupit će se djeca koja vole francuski jezik, koja žele da rade i da uči taj jezik, da promoviraju francusku kulturu, da prave predstave na francuskom jeziku i to će biti jedno veliko druženje mladih iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije - ocijenila je profesorica Mandić Abdić.  

Osim predstava, u sklopu festivala bit će održane i teatarske radionice na temu "Od teksta do scene", namijenjene učenicima i profesorima, koje će održati francuski režiser Jean-Luc Ollivier. 

Festival će biti zatvoren u petak, a zatvorit će ga francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillome Rousson.

Kopirati
Drag cursor here to close