Izvan okvira

U Konjicu otvoren 'Šesti festival glumca'

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović je poručio da Konjic kroz ovaj festival postaje centar regionalne teatarske scene
Kultura / Kazalište | 08. 06. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak (7.6.) navečer je pred četiti stotine gladatelja, publike iz Konjica i mnogbrojnih zvanica, na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu, službeno otvoren '6. Fesival Glumca BiH'. U okviru programa otvaranja, direktor festivala, Benjamin Mušinović je, pored govora o važnosti ovog projekta za Konjic, sredine koja 'izlazi' izvan lokalnih okvira i svoje potencijale promovira i otvara u regiji, akcentirao važnost kulture pamćenja i sjećanja na ljude koji daruju svoje znanje za dobrobit zajednice.

Tako je posvećena pažnja nedavno preminuloj članici umjetničkog vijeća 'Festivala Glumca BiH' i direktorici Radio Kojnica, Mirsadi Ćosić. Kroz vizualnu prezentaciju predstavljen je repertoar ovogodišnjeg Festivala, nakon čega je uslijedilo službeno otvaranje i govor Ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko - neretvanske županije Rašida Hadžovića, koji je između ostalog istaknuo vrijednost projekta 'Festival Glumca BiH', govoreći o važnosti kontinuteta istog i činjenici da Konjic, pomenutom manifestacijom postaje centar regionalne teatarske scene, koja će ove godine pored kazališta iz Bosne i Hercegovine ugostiti i produkcije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Nakon govora ministra Hadžovića prisutni su do kraja ispratili veliki ansambl Narodnog pozorišta Srajevo, predstavu 'Gazi Husrev-Beže ili: Bukagije'. Svoje oduševljenje prisutni su pozdravili višeminutnim aplauzom. Nakon predstave uslijedila je Izložba 'Gazi Husrev-Begov vakuf', koju je 'Festival Glumca', u okviru pratećeg off programa, priredio u suradnji sa autorom Kenanom Šurkovićem i Udruženjem za promociju Islamske umjetnosti 'Monolit' Sarajevo.

'Festival Glumca BiH' će u ponedjeljak, 10. lipnja od 19:30 sati, ugostiti Koprodukciju Srpsko narodno pozorište Novi Sad & Sterijino pozorje sa predstavom 'Moćni rendžeri ne plaču'. Rriječ je o najboljem autorskom tekstu Sterijinog pozorja. Ovaj regionalni program omogućio je NJ.E. veleposlanik Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Aleksandar Đorđević.

Kopirati
Drag cursor here to close