Predstava o izbjeglištvu

Trg ratnika napunio mostarsko Pozorište

To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova kazališna drama
Kultura / Kazalište | 05. 07. 2019. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Trg ratnika", predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nick Wood, u režiji Dine Mustafića, odigrana je u dvorani Narodnog pozorišta Mostar, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tema izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda, raspad obitelji u ratnom vremenu, i napokon snalaženje u novoj sredini u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj marginaliziranosti očajnički mučan, ispisana je jednostavnim, a emotivnim stilom, priopćili su organizatori.

Foto: PR / Trg ratnika u Mostaru

To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova kazališna drama, premijerno je izvedena 29. travnja 2005. godine, ali tema je i danas aktualna.

"Aktualna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktualna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da promatrate svijet kroz rakurs dječjeg doživljaja života", govori glumica Belma Lizde Kurt.

Glumac Mario Drmać tvrdi kako je publika ta koja im daje vjetar u leđa.

Foto: PR / Trg ratnika u Mostaru

"Ovo je jedna lijepa glumačka igra, veliki glumački izazov koji podjednako i Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa, davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita. Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja  glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini", rekao je Drmać, priopćili su organizatori.

Kvaliteta ove predstave, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, potvrđuju i brojne nagrade, a mostarska publika imala je priliku pogledati u okviru kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2019''.

Kopirati
Drag cursor here to close