Diljem svijeta

Teatarske kuće u Mostaru obilježavaju Svjetski dan kazališta

Projekt obilježavanja Svjetskog dana kazališta pokrenuo je Internacionalni teatarski institut 27. ožujka 1962.
Kultura / Kazalište | 27. 03. 2019. u 08:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diljem svijeta danas se obilježava Svjetski dan kazališta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih kazališnih djelatnika podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. 

Projekt obilježavanja Svjetskog dana kazališta pokrenuo je Internacionalni teatarski institut 27. ožujka 1962. Riječ je o međunarodnoj UNESCO-voj udruzi osnovanoj s ciljem povezivanja teatarskih ljudi te lakšeg protoka informacija. Autor ovogodišnje poruke je Carlos Celdran, kubanski kazališni redatelj, dramaturg, dramski pedagog i profesor. 

Svjetski dan kazališta obilježit će se i u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Mostaru. 

Narodno pozorište Mostar ovaj će dan obilježiti izvedbom predstave "Alfa Beta", u režiji Saše Oručevića, nastale prema tekstu E. A. Whiteheada. 

Predstava se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji općenito propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i što sa sobom kroz vrijeme brak nosi, a ključno pitanje je koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi, i koliko instituciji braka te kako nas to oblikuje. 

U Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, 27. i 28. ožujka u 20 sati bit će izvedena komedija "Sviraj to ponovno, Sam", proslavljenog redatelja, scenarista i glumca Woodyja Allena, u režiji Marija Kovača. 

U središtu radnje kazališnog komada "Sviraj to ponovno, Sam" je filmski kritičar Allan Felix, arhetipski šmokljan, simpatični gubitnik, nespretni, anksiozni i brbljivi hipohondar koji s manje ili više uspjeha pokušava preboljeti činjenicu da ga je napustila žena i pronaći novu djevojku.

Kopirati
Drag cursor here to close