''Mostarska liska 2019''

Sedam najboljih predstava iz regije stižu u Narodno pozorište Mostar

Festival će biti otvoren 19. travnja u 19 sati izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a, nakon čega će biti predstava ''Ime''
Kultura / Kazalište | 03. 04. 2019. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam najboljih kazališnih predstava komedijskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije bit će predstavljeno na ovogodišnjem festivalu komedije ''Mostarska liska 2019.'', kojega organizira Narodno pozorište u Mostaru.

Festival će biti otvoren 19. travnja u 19 sati izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a, nakon čega će biti predstava ''Ime'' Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo sa početkom u 20 sati, priopćeno je iz Pozorišta.

Sljedeće večeri, 20. travnja na repertoaru je predstava ''Zašto je poludeo gospodin R?'' Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Foto: Bljesak.info / Detalj iz predstave

U nedjelju, 21. travnja gledamo predstavu ''Anđeli Babilona'' Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak 22. travnja dočekujemo goste iz Hrvatske. Riječ je o predstavi ''Mušica'' nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu ''Narodni poslanik'' Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Sljedećeg dana, 24. travnja također uživamo u izvedbi gostiju iz Beograda, ovog puta nastupa Presek Dijagonala sa predstavom ''Brak mrak'' Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić, priopćeno je.

Zadnji dan natjecateljskog dijela (25. travnja) nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke sa komedijom ''Naši dani'', Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Foto: PR / Predstava Naši dani

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije ''Mostarska liska 2019'' čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti  zatvoren 26. travnja, ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

Foto: Mojportal.ba / Damir Imamović

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu glazbu BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na glazbenoj sceni 2005. godine proizvela je novi vel zanimanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga 'revolucionarom sevdaha' (sevdalinkas.com), 'novim pravcem u sevdahu' (fRoots), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post).

Pored natjecateljskog, Festival i ove godine obiluje bogatim popratnim programom koji će biti objavljen neposredno prije početka Festivala, priopćeno je iz Pozorišta.

Osigurajte si ulaznice

Ulaznice za sve programe su u prodaji po cijeni od 10KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju Festivala.

Također, moguće su i rezervacije na broj: 036/550-128, mail: [email protected] ili porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close