Kurban Bajram

Saudijske vlasti: Hadždž je prošao "savršeno dobro"

Kultura / Kazalište | 02. 09. 2017. u 14:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijske vlasti priopćile su u subotu da je aktualno hodočašće hadždž, najveće islamsko godsišnje okupljanje, prošlo bez sigurnosnih i zdravstvenih problema dok stotine tisuća hodočasnika obavljaju simbolični ritual kamenovanja đavola.

''Ovogodišnji hadždž protekao je savršeno dobro'', izjavio je glasnogovornik saudijskog ministarstva unutarnjih poslova Mansour al-Turki.

Procijenjenih 2,3 milijuna muslimana širom svijeta nazoči hadždžu koji se završava u nedjelju.

''Nikakvi sigurnosni ili zdravstveni problemi nisu zabilježeni'', dodao je al-Turki, prenosi saudijski emiter programa Al Arabiya.

U posljednjim godinama hadždž je bio obilježen političkim nemirima i smrtonosnim stampedima. ''Nismo primijetili hodočasnike koji su došli da izražavaju političke stavove'', kazao je al-Turki.

Ovogodišnje hodočašće održano je u jeku krize između bloka pod saudijskim vodstvom i Katara oko navodne podrške tog emirata ekstremističkim grupama, što je dovelo do prekida diplomatskih i prometnih veza.

Doha je optužila Saudijsku Arabiju za stvaranje prepreka katarskim hodočasnicima, što Rijad odbacuje.

Dva tjedna prije početka hadždža u srijedu, saudijski kralj Salman naredio je otvaranje granica svoje zemlje s Katarom kako bi se omogućio ulazak katarskim hodočasnicima.

U 2015. godini na stotine hodočasnika pregaženo je do smrti tijekom rituala kamenovanja u Mini u blizini svetog grada Meke, u tragediji koja je izazvala napetosti između Saudijske Arabije i njenog regionalnog suparnika Irana.

Iranci ove godine ponovo sudjeluju na skupu, koji su bojkotirali prošle godine zbog spora sa Saudijcima oko pravila hodačašća.

Od muslimanskih vjernika očekuje se da obave hadždž, jedan od pet stubova islama, barem jednom u životu, izuzev slučajeva kada nisu dovoljno zdravi ili nemaju financijskih sredstava da obave hodočašće, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close