Mostar

Puna vreća želja: Predstava koja će najmlađe učiti o ekologiji

U četvrtak premijera predstave 'Puna vreća želja'
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 04. 2018. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijera nove predstave Lutkarskog kazališta Mostar 'Puna vreća želja' bit će upriličena u četvrtak, 25. travnja, u 19 sati. Riječ je o predstavi ekološke tematike, a realizirana je u okviru projekta 'Irene'. 

Autor predstave je Miro Gavran, adaptaciju i režiju uradio je Ivan Kristijan Majić, scenu, lutke i kostime izradila je Maja Marković, dok je glazbu napisao Igor Karlić. 

U predstavi igraju Maja Haubrich, Ivana Radić, Tibor Oreč i Anela Planinić. 

Tijekom konferencije za novinare nazočnima se uime autora Mire Gavrana obratila ravnateljica Lutkarskog kazališta Mostar Ružica Bošković koja je tom prilikom kazala kako je autor rado prihvatio da napiše igrokaz kojim bi se kod djece poticalo razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i očuvanja prirode. 

''Kada pomislimo na budućnost ovog planeta i čovječanstva, prva misao su djeca i potreba da se kod njih razvije pozitivan odnos prema prirodi. (...) Odlučio sam jednu jednostavnu priču situirati u šumu jer bi šuma, sama po sebi, trebala nositi značenje prirode u svome izvornom obliku, a svjedoci smo da su nam šume često izložene zagađenju i nestajanju'', istaknuto je, uz ostalo, u Gavranovoj izjavi koju je pročitala ravnateljica Bošković. 

Ispred Razvojne agencije REDAH Maja Vican kazala je kako je projekt "Irine" odabran za sufinanciranje u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora, te kako je njegov cilj zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika, te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti. 

Dodala je kako projekt "Irene" s njegovom djelokrugom izvorno pridonosi općem cilju Programa 'Ojačati socijalni, gospodarski i teritorijalni razvoj programskog područja' kroz provedbu zajedničkih intervencija na području zaštite okoliša i održive energije. 

Obraćajući se nazočnima redatelj predstave Ivan Kristijan Majić kazao je kako je predstava okrenuta maloj djeci i mladoj publici s vrlo jednostavnom komunikacijom - 'ne bacajte papiriće', 'pazite na šumu', 'čuvajte prirodu', 'reciklirajte', te kako je to nešto što bi trebalo staviti na sve razine društva jer ekologija, kako je istaknuo, nije više pitanje izbora ili stila života, nego nešto s čime se svi moraju baviti. 

''Potrebno je odgajati djecu da na ekologiju gledaju kao na nešto što je dio njihovog svakodnevnog života, a ne nešto na što ih mama tjera ili nešto što uče u školi. Nadam se kako ćemo kroz ovu predstavu utjecati na to da mladi ekologiju prihvate kao dio njihovog života'',  kazao je Majić. 

Autor glazbe Igor Karlić ustvrdio je kako je o samoj glazbi pomalo nezahvalno govoriti, no da je rađena s ciljem da se kroz vedre note ispriča ozbiljna, važna i vrijedna poruka.

Kopirati
Drag cursor here to close