Hodočasnici

Prva skupina bh. hodočasnika krenula iz Medine prema Mekki

Kultura / Kazalište | 24. 08. 2017. u 12:15 M.M.
Kopirati

Za Mekku je jutros u osam sati krenulo 540 bh. hodočasnika sa 12 autobusa, a planirani dolazak je oko ikindije namaza, oko 17 sati.

''Naše hadžije se dobro osjećaju. Jutros smo krenuli za Mekku i vlada pozitivna atmosfera'', kazao je direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nezim ef. Halilović u izjavi za Fenu, te izrazio nadu da će tako ostati do kraja.

Hodočasnici su obukli ihrame i na Mikatu Zu-l-hulejfa nijetili obavljanje umre, te nastavili put Mekke.

Po dolasku u Mekku bit će smješteni u hotele Ibis Styles i Menasiku-l Adl, gdje će odmoriti a onda pristupiti obavljanju umre koja podrazumijeva tavaf oko K'abe, saj između Safe i Merve, te rezanje kose.

Halilović kaže da oni koji su trenutno bolesni umru će obaviti sutra.

Druga skupina hodočasnika će iz Medine za Mekku, njih 450, krenuti u petak, nakon džume namaza, treća skupina će krenuti u subotu u 11 sati , a četvrta skupina, deveti i deseti avion će krenuti u nedjelju u 11 sati.

Tako da će u nedjelju svi hodočasnici iz Bosne i Hercegovini biti u Mekki.

Vođa liječničkog tima Adem Zalihić, specijalista urgentne medicine, za Fenu je potvrdio da je zdravstveni bilten hodočasnika zadovoljavajući.

Naveo je da su tijekom šest do sedam dana boravka u Medini imali više od 400 intervencija u ambulanti. To je uobičajena patologija, dijareje, povraćanja, kašalj, povišena temperatura, viroze, kao i pogoršanja već postojećih bolesti.

''Uspjeli smo sve sanirati tako da nitko od hodočasnika iz BiH nije upućen u bolnici'', kazao je Zalihić.

Liječnici će stacionar otvoriti u hotelu Ibis Styles, kako bi bili bliži hodočasnicima.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.