Bugojno

Profesionalac prvog dana FEDRA-e

Prvi dan 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra odigrana je predstava ''Profesionalac'' Teatra ''Total'' Visoko.
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2019. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra odigrana je predstava ''Profesionalac'' Teatra ''Total'' Visoko.

Rađena je po tekstu Dušana Kovačevića, a režiju potpisuje Jesenko Muzaferija, uz ansambl predstave. Predstava je namjenski rađena za visočku kulturnu manifestaciju Dani Zaima Muzaferije, koja se održava tradicionalno svake godine krajem novembra.

''Profesionalac'' je priča o penzionisanom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće Teodoru i donosi mu knjigu u kojoj je u 14 poglavlja sabrano osamnaest godina njegovog života, koliko ga je pratio.

Kako ističu iz visočkog pozorišta, pripreme su trajale dva i po mjeseca jer oni, kao amateri, rade probe tri puta tjedno u večernjim terminima. Odmah na početku su se zaljubili u ovaj tekst Dušana Kovačevića, doživjevši ovu dramu kao priču o buđenju ljudskosti.

''Dva čovjeka potpuno različita intelektom, obrazovanjem, političkim i drugim stavovima bivaju igrom sudbine povezana upravo zbog tih različitosti i poslova kojima se bave, da bi njihove konfliktne pozicije na kraju prerasle u jedinstvo tužnih ljudskih sudbina i zagrljaj razumijevanja jednako ojađenih životnih gubitnika',- pojašnjavaju iz Totala.

Sa početkom u 19,30 sati u holu KSC-a upriličena je izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“, na kojoj je predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava.

Husein Šljivo je rođen u Prozoru 1977. godine sa stalnim boravištem u Bugojnu. Do sada je imao deset samostalnih, te preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close